Fire av ti voldtektstiltalte frifinnes

- Bevisene holder ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 2004, som er siste tilgjengelige statistikk, ble nesten halvparten av de voldtektstiltale frifunnet. For politiet og påtalemakta er dette katastrofetall.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch slår i et brev til Justisdepartementet fast at dette «er en uholdbar situasjon». Busch varsler allerede nå nye tiltak, retningslinjer og rutiner, på bakgrunn av resultatet fra en gruppe som arbeider med å gjennomgå voldtektssaker.Advokat Heidi Ysen, som har lang erfaring som bistandsadvokat og forsvarer i voldtektssaker, mener politi og påtalemyndighet bør gå i seg sjøl, etter at hun får tallene presentert av Dagbladet.

Spesielle saker

I 2003 ble 24,7 prosent av de voldtektstiltalte frifunnet. I 2004 var tallet steget til hele 40,5 prosent. I 2005 ble det anmeldt 798 voldtektssaker. Mange er fortsatt under etterforsking. Tallet på anmeldte voldtektssaker har steget med 30 prosent de siste fem åra.

Ifølge Dagbladets kilder skyldes en del av denne økningen en utvidelse av voldtektsparagrafen i august 2000. Advokat Ysen sier at frifinnelsesprosenten i voldtektssaker bør ligge høyere enn i andre straffesaker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer