Fire barn døde brått. Nå vet forskerne hvorfor

Fire barn i samme familie falt plutselig om og døde med flere års mellomrom. Nå har forskerne funnet årsaken.

UFORKLARLIG: En familie mistet fire tilsynelatende friske og sunne barn. Illustrasjonsfoto: Foto: Melody Edwards / Shutterstock / NTB scanpix
UFORKLARLIG: En familie mistet fire tilsynelatende friske og sunne barn. Illustrasjonsfoto: Foto: Melody Edwards / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Familien, tilhørende amish-samfunnet øst i USA, ble rammet av en voldsom tragedie:

For femten år siden døde ett av barna mens det var ute og lekte. Noen få måneder seinere, enda ett. Seks år seinere døde enda et barn. To år seinere mistet familien det fjerde barnet på åtte år.

Legene klødde seg i hodet. Obduksjonen av barna, viste ingen klare spor til noen dødsårsak. Familien omtalte det derfor som en forbannelse.

Gjennombrudd

Leger har i årevis jobbet med å prøve å finne ut hvorfor disse barna døde. Det ble mistenkt at barna hadde et RYR2-gen - et gen som kan skape en urytme på hjertet og tap av bevissthet, anfall eller til og med død under trening. Men testene ga ikke utslag på dette.

I forrige uke kom et gjennombrudd.

Ved hjelp av ny teknologi, fant legene ut at barna hadde arvet nettopp RYR2-genet fra foreldrene. Av 23 personer som hadde arvet denne genmutasjonen, hadde 18 dødd brått, ifølge CNN.

- Det ble ganske tydelig på oss at dette var en recessiv sykdom. Med mer informasjon og mer avansert teknologi som tillot oss å se nærmere på genene, klarte vi å legge den siste brikken i puslespillet, sier forsker David Tester til kanalen.

Samme forfedre?

Men det var ikke snakk om én feil i ett enkelt gen. Det gjaldt hundretusener.

- Vi fant ut at barna hadde dårlige kombinasjoner fra begge foreldrene, og disse barna var uheldige og fikk dobbel dose, sier Tester.

Han mener det at hele fire barn i en og samme familie hadde problemer, er uheldig. Samtidig sier han at barn født i amish-samfunnet kan være mer utsatt fordi de stammer fra et lite samfunn.

Enda en familie ble nemlig testet i denne forskningen, der flere av barna døde av samme problem. Dermed kan det tyde på at familiene har de samme forfedrene, på tross av at de ikke er i slekt.

Dette gjennombruddet kan imidlertid hjelpe forskerne å hindre at lignende tragedier rammer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer