JEVNET MED JORDA: Et rakettangrep sørget for at denne bygningen ble jevndet med jorda. 14 personer, fire av dem barn, ble drept. Foto: AP
JEVNET MED JORDA: Et rakettangrep sørget for at denne bygningen ble jevndet med jorda. 14 personer, fire av dem barn, ble drept. Foto: APVis mer

Fire barn drept i irakisk valgterror

Minst 25 er drept på valgdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Det er knyttet stor spenning til det irakiske valget, som avholdes i dag.

Og det er ikke bare resultatet det har vært stor interesse rundt de siste dagene, det har også vært en spent stemning når det gjelder hvordan selve valget vil bli gjennomført sikkerhetsmessig.

Søndag morgen kom det stadig nye meldinger om blodige angrep mot velgere på vei mot stemmelokalene.

19 mill. har stemmerettSå langt er minst 25 mennesker drept - og enda flere er sendt til sykehus med alvorlige skader.

• Nordøst i hovedstaden Bagdad ble 14 personer drept av rakettangrep som jevnet to bygninger med jorda. Fire av dem er ifølge Associated Press barn.

• Sju personer ble drept i to ulike angrep vest i hovedstaden og i bydelen Hurriyah ble tre mennesker drept da noen kastet en håndgranat inn i en folkemengde som var på vei mot valglokalet.

• I Mahmoudiya, tre mil sør for Bagdad, ble en politimann drept av ei bombe som gikk av inne i valglokalet.

Det er 19 millioner irakere som har stemmerett, og folk har i dag strømmet til valglokalene - som stenger klokka 15, norsk tid. Først onsdag forventes foreløpige resultater å foreligge.

- Er ikke redd- Jeg er ikke redd og jeg vil ikke holde meg hjemme. Hvor lenge skal jeg det? Vi trenger endringer, sier Walid Abid (40) til nyhetsbyrået AP.

STOLT VELGER: En mann viser fram fingeren - beviset på at han har stemt - på vei hjem fra valglokalet. Foto: AP
STOLT VELGER: En mann viser fram fingeren - beviset på at han har stemt - på vei hjem fra valglokalet. Foto: AP Vis mer

Han var på vei til valglokalet da han ble intervjuet, og bare noen hundre meter unna var det store eksplosjoner.

Statminister Nuri al-Maliki tror voldshandlingene de siste dagene bare vil inspirere folk til å stemme.

- Det som har skjedd vil dytte folk inn i valglokalene. Målet til de fleste angrepene er å terrorisere velgerne og få dem til å ikke stemme, men det er velkjent at når irakerne blir utfordret av terror, da slår de tilbake, sier al-Maliki til BBC.

Rundt 6200 kandidater kjemper om 325 seter i nasjonalforsamlingen.

SkjebnevalgIrak-ekspert Henrik Thune er spent på valgets utfall - og hva som skjer i den nærmeste tida etterpå.

- Det eneste man kan si sikkert, er at de neste to-tre månedene virkelig er Iraks skjebnetid, sier Irak-ekspert Henrik Thune til NTB.

Det er en rekke ulike politiske partier i Irak, men det er i hovedsak fire store lister som kjemper mot hverandre: En kurdisk liste, en sekulær liste med koblinger til den sunnimuslimske, gamle eliten, en sjiamuslimsk liste med forbindelser til Iran og statsminister Nuri al-Malikis liste.

Det avgjørende er hva som skjer når valgresultatet er klart, mener Henrik Thune ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

- Spørsmålet er om de klarer å sette sammen en styringsdyktig regjeringskonstellasjon. Dersom de greier det, er Irak på god vei ut av borgerkrigen, sier Thune.

STEMMER: Rundt 19 millioner irakere har stemmerett. Foto: AP
STEMMER: Rundt 19 millioner irakere har stemmerett. Foto: AP Vis mer