- Et misbruk av Husbankens ordninger, mener økonomiprofessor Kalle Moene

Fire barnehagekjemper har 5,7 milliarder i billige Husbanklån

Private kjeder har stukket av med halvparten av Husbankens barnehagelån på 11,5 milliarder kroner.

SUBSIDIE-MOTTAKERE: Ekteparet Hans Jacob og Randi Sundby eier Læringsverkstedet-kjeden, som i 2018 hadde et overskudd på 90 millioner kroner og har Husbank-lån på 2,4 milliarder kroner. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
SUBSIDIE-MOTTAKERE: Ekteparet Hans Jacob og Randi Sundby eier Læringsverkstedet-kjeden, som i 2018 hadde et overskudd på 90 millioner kroner og har Husbank-lån på 2,4 milliarder kroner. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter barnehageforliket i 2003 fikk Husbanken - som skal «setje i verk regjeringa sin bustadsosiale politikk» - også oppgaven med å gi lån til barnehageutbygging.

Slik skulle målet nås om full barnehagedekning.

Nå viser det seg at cirka 5,7 milliarder av bankens totale utestående barnehagelån på 11,5 milliarder kroner har gått til barnehager i fire milliardkonserner.

Lånene har gått til barnehageutbygging i kjedene Læringsverkstedet, Norlandia, Trygge Barnehager og Espira, som til sammen eier 600 av landets 3000 private barnehager.

Blant Norges rikeste

Praksisen får økonomiprofessor Kalle Moene ved Universitet i Oslo til å stusse.

- Jeg tror ikke det har vært intensjonen at barnehagekjedene skulle få billige lån gjennom Husbanken. Det strider nærmest direkte mot beskrivelsen av sånn som Husbanken skulle være, sier Moene til Dagbladet.

Kjedene er del av fire konserner som til sammen har inntekter på rundt 20 milliarder kroner og virksomhet i en rekke land.

Blant eierne finner vi brødrene Kristian og Roger Adolfsen i Norlandia-konsernet. Med en formue som Kapital har beregnet til 2,55 milliarder kroner hver, har bladet rangert dem som Norges 112. og 113. rikeste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer