Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire befal kan få sparken etter voldsom festing

Promillekjøring med feltvogn og hærverk hos Garnisonen i Sør-Varanger i helga.

BRANT MØBLER PÅ FEST: Utenfor denne kasernen sto noen utemøblene som tre-fire GSV-befal kastet på bålet natt til søndag. Dagen før ble et befal tatt for promillekjøring med feltvogn. Foto: TOR SANDØ'
BRANT MØBLER PÅ FEST: Utenfor denne kasernen sto noen utemøblene som tre-fire GSV-befal kastet på bålet natt til søndag. Dagen før ble et befal tatt for promillekjøring med feltvogn. Foto: TOR SANDØ' Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||  Garnisonssjef Jørn Erik Berntsen ved Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) har innført unntakstilstand etter en av de heftigste festhelger i GSVs historie. I verste fall kan utfallet bli at de befalene som oppførte seg verst får sparken fra Garnisonen i Sør-Varange

Oberstløytnant Berntsen holdt en tordentale av de sjeldne mandag morgen denne uka. Han er i harnisk etter en jegerfest for befalet som utartet og et annet befal som kjørte med promille fredag kveld.

Promillekjøring
Det hele begynte med et befal som fredag ble tatt for å kjøre en Mercedes feltvogn i alkoholpåvirket tilstand. Mannen ble pågrepet og GSV-ledelsen koblet militært politi (MP) og senere sivilt politi på saken.

— Den saken etterforskes sivilt hos Øst-Finnmark politidistrikt, sier Berntsen.

Var promillekjøringen ille, så skulle resten av helgen bli et mareritt for alle med lederansvar for befal med vinkler og stjerner på GSV. Den tradisjonsrike jegerfesten har vært arrangert ved Garnisonen i over 30 år, og hvert eneste år gjøres det grundige forberedelser til den populære maskeradefesten. I år var det rundt 150 deltakere.

— Deltakerne kom fra fjern og nær. Her var både ansatte ved GSV nå og ansatte som har jobbet her før inviterte. Som vanlig var folk kledt ut som alt mulig, jegermaten fortreffelig og stemningen god, sier Berntsen som var på festen.

Ute og inne
Jegerfesten foregikk både inne og ute, og utenfor messa var det et stort bål. GSV-sjef Berntsen sier at alt hadde foregått i forholdsvis rolige former til han gikk fra festen en halv time inn i søndagen.

Men etterpå tok festen helt av. Vi har snakket med flere som har vært på flere jegerfester, og som har opplevd mye hard festing blant GSV-befal, men som ikke trodde det de så denne gang. Blant annet ble brannslukningsapparat kastet på bålet og møbler som sto utenfor soldatenes kaserner gikk samme vei.

— Vi må bare bøye hodene og si at her er utvist vanvittig lite forstand fra befalet vårt sin side. Mandag morgen sa jeg til alle de vel 110 befal som jobber på GSV at vi skal komme til bunns i denne saken. GSV er bokstavelig talt satt i unntakstilstand, sier Berntsen.

— Det skal være lov å ta seg en fest, men en slik oppførsel som skjedde ved GSV natt til søndag, aksepteres ikke. Jegerfesten har tradisjoner og har vel hatt ord på seg for å være rimelig livlige tidligere også. Hva som har skjedd på tidligere fester skal være usagt, men jeg aksepterer ikke en slik oppførsel av mine ansatte. Festen kom kort og godt ut av kontroll.

Ber om unnskyldning
Berntsen sier at han er usikker på hva etterforskningen kan føre til for de involverte. I verste fall kan det hende at involverte befal ikke får fornyet sine kontrakter.

— Det er en håndfull av befalet som har gjort dette, men det rammer alle de 110 som jobber her. Jeg skal ikke forskuttere hva avstraffelsen blir, men en ting vet jeg; alt som er ødelagt skal erstattes og leveres tilbake til de vernepliktige. Jeg har videre beordret samtlige befal til å be om unnskyldning for en talentløs oppførsel. Alle som en skal krype til korset.

GSV-sjefen sier at han er svært overrasket over noen av sine ansatte etter det som har skjedd.

— Jeg er både overrasket, sjokkert og lei meg for det hærverket som ble begått. Nå er det tre-fire personer som har ødelagt for alle, men saken etterforskes bredt og grundig og vil få konsekvenser for de som blir funnet skyldig.

Må se på festene
Hva som vil skje med de årlige jegerfestene i framtiden er usikkert mener GSV-sjefen.

— Det er for tidlig å si noe om så kort tid etter en slik avslutning på den siste. Jeg vil nok tro at det som skjedde denne gang nok vil ha noe å si på hvilken form framtidige jegerfester blir arrangert i, sier Berntsen.

Stasjonssjef ved Kirkenes politistasjon, Hans Møllebakken, bekrefter at promillesaken fra GSV sist fredag etterforskes.

— Etterforskningen går sin gang. Dette er ingen stor sak for oss, men det er tatt blodprøve av mannen. Svarene på prøvene avventes. Så vil vi foreta avhør i saken, sier Møllebakken.

Sinte soldater
Varatillitsvalgt for soldatene ved GSV, Andreas Fjetland, sier at det var mange sterkt provoserte soldater som møtte på oppstilling sist mandag morgen. Soldatene hadde fått brent opp mye av utemøblene som sto utenfor kasernene inne i leiren.

Fjetland er glad for at ledelsen ved GSV nå håndterer det som skjedde i helga.

— Vi har fått en unnskyldning fra kompanisjefen og alle offiserene. Det er alltid noen som vil ha mer unnskyldning etter det som skjedde, men jeg er godt fornøyd med de signalene som er kommet fra sjefshold. Det virker som om saken tas seriøst og at viljen til å rydde opp er stor. Jeg tror nok at årsaken til at reaksjonene har vært så sterke nettopp er på grunn av at forholdet til offiserene våre har vært gode. Dette kom som et stort sjokk på oss alle sammen, sier Fjetland.

Selv var han svært opptatt med produksjonen av GSV-bladet Grenseposten søndag og fikk ikke vite om det som hadde skjedd natt til søndag før mandag morgen. Den soldattilitsvalgte sier at befalet som ikke var involvert i det som skjedde natt til søndag er omtrent like sjokkerte som soldatene er.

Fjetland sier at det har vært lite konfrontasjoner mellom befal og soldater tidligere.

— Vi har hatt noen tilfeller ute på byen, men mye har det ikke vært. Det er bare snakk om småting. Ingenting er i nærheten av balubaet fra siste helg. Du forventer mye mer av de som skal være ledere for oss og komme med ordrer til oss. Offiserene lever av respekten og troverdigheten og etter en slik episode så mister de noe av sin autoritet. Slik blir det bare, uansett hvor mye de kryper til korset og beklager det som skjedde.

Får som fortjent
For soldatene var dette en helt vanlig helg. Mange var ute på byen i Kirkenes. Humøret var godt da de kom inn i leiren, men mange sperret øynene opp over jegerfesten som forlengst hadde utartet.

Fjetland ønsker ikke å fortelle hvilken rolle de tre-fire mest aktive befalingsmennene har i forhold til soldatene. Han vil heller ikke spekulere i hvilken straff de fortjener eller får av GSV-sjefen etter at saken er ferdig etterforsket.

— Jeg er sikker på at de får som fortjent. Det viktigste for oss soldater er at vi får en skikkelig unnskyldning fra befalet vårt, så får vi lagt denne saken bak oss og tenke framover, sier Fjetland.

OVERRASKET: Varatillitsvalgt for soldatene ved GSV, Andreas Fjetland, er både sjokkert og overrasket over det som skjedde under og etter befalenes jegerfest i helgen. Foto: TOR SANDØ
OVERRASKET: Varatillitsvalgt for soldatene ved GSV, Andreas Fjetland, er både sjokkert og overrasket over det som skjedde under og etter befalenes jegerfest i helgen. Foto: TOR SANDØ Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media