Fire dager - fire voldtekter

STAVANGER (Dagbladet): Fire jenter ble voldtatt i løpet av like mange dager i Stavanger i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 1. juni har hele 14 kvinner oppsøkt voldtektskontoret i Stavanger. Den yngste var bare 14 år.

Tallene skremmer, men fagfolk mener det tidligere var store mørketall når det gjelder voldtekter.

- Jenter sliter med skyldfølelse og skam etter en voldtekt. Mange lar det gå lang tid før de forteller om overgrepet. De skremmende tallene i Stavanger viser kanskje at flere nå tør å be om hjelp og anmelde overgrepet like etter at det har skjedd, sier leder Synnøve Skjeldal ved Dixi ressurssenter til Dagbladet.

Skjeldal opplevde sjøl en voldtekt som 17-åring. I dag driver hun sammen med åtte andre jenter et senter som tilbyr hjelp til ofre for seksuelle overgrep i distriktet.

Senteret stengt

Voldtektssenteret ved legevakta i Stavanger var stengt i første halvår, men ble gjenåpnet 1. juni. Med en gang dørene åpnet, kom jenter og fortalte om voldtekter.

- Jeg tror det har vært store mørketall tidligere, men nå vet folk at de kan henvende seg på legevakta, sier legevaktsjef Kjell Samuelsen i Stavanger til Stavanger Aftenblad. I løpet av hele fjoråret kom det 20 voldtektsofre til legevakta, i sommer er tallet 13 i løpet halvannen måned.

Fungerende kriminalsjef Rune Høgberg ved Rogaland politidistrikt bekrefter at det har vært en opphopning i anmeldelser av voldtekter i Stavanger i sommer.

- Det foreligger anmeldelser i flere av sakene. Etterforskningen starter umiddelbart og pågår fortsatt, sier Høgberg til Dagbladet.

Oftest rus

Synnøve Skjeldal ved Dixi ressurssenter forteller at mange søker hjelp mange måneder etter at de ble utsatt for voldtekt.

- Noen håper at det vil gå over av seg sjøl. Det er ille å involvere andre i sin egen skjebne. Voldtekt var tabubelagt så lenge. Det er bra at flere nå tør å anmelde overgrep og søke hjelp, sier Skjeldal.

Felles for mange av voldtektshistoriene er at offer og overgriper gjerne er bekjente, det er rus med i bildet og at mannen gjerne er eldre enn jenta. Den klassiske voldtekten der en mann spretter fram fra buskene og overfaller ei jente, er sjeldnere.

Synnøve Skjeldal synes det er vanskelig å gi råd om hvordan overgrep kan unngås.

- Det blir tullete å si at jenter ikke skal gå i korte skjørt, eller at de ikke bør drikke. Det gjør de likevel. Men vær forsiktig, det er alltid et godt råd. Og til gutter er det bare å si: ta et nei for et nei! understreker Synnøve Skjeldal.