Troms:

Fire døde etter snøskred

Det har vært tre alvorlige skredhendelser i Troms, melder politiet i en pressemelding. I Lyngen er én bekreftet omkommet, mens det på Reinøya er bekreftet to omkomne. Også en person i Nordreisa er bekreftet omkommet.

Til sammen fire personer er omkommet i flere snøskred som har gått i Troms fredag 31. mars. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Like før klokka 20 er enda en person bekreftet omkommet etter snøskred i Nordreisa i Troms. Politiet fikk melding om skredet på Storslett i Nordreisa kommune klokka 17.57 fredag ettermiddag, og det er det siste meldte av flere alvorlige snøskred i Troms i dag.

- Det er et reisefølge på seks personer av utenlandsk opprinnelse som har vært i området. Én person ble tatt av snøskredet, sier ordfører Hilde Nyvoll til Dagbladet.

Hun beskriver hendelsen som fryktelig trist. Det er nå satt krisestab i kommunen, og et kriseteam fra kommunen reiser for å ivareta resten av turfølget. Ordføreren kjenner ikke til om flere i turfølget er skadd.

- Tre alvorlige skredhendelser

Ordfører i Lyngen kommune, Dan Håvard Johnsen, bekrefter til Dagbladet at én person er omkommet etter skredet.

- Én er kritisk skadd og flydd til Universitetssykehuset Nord-Norge, sier han til Dagbladet.

De tre andre i turfølget, som ifølge Johnsen består av italienere, blir fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge.

De skal ikke være kritisk skadd.

Under en pressekonferanse i Tromsø fredag kveld, forteller leder for felles enhet for operativ hendelse i Troms politidistrikt, Morten Pettersen, at politiet har fått mange meldinger om skred - i tillegg til de fire omtalte skredene.

Fire personer har mistet livet som følge av snøskred i Troms fredag ettermiddag. Én er kritisk skadd og én har moderate skader.

- Det er ekstremt stor skredfare. Det er all grunn til å minne folk om at man må være ekstremt forsiktige med å bevege seg ut i terrenget de nærmeste dagene, sier Pettersen.

Har du video, bilder eller tips? Send til Dagbladet her!

LYNGEN: Redningsmannskapene jobber i Lyngen. Foto: IngerILyngen
LYNGEN: Redningsmannskapene jobber i Lyngen. Foto: IngerILyngen Vis mer

- Vi står overfor tre alvorlige skredhendelser i Troms, henholdsvis på Reinøya, ved Lyngseidet og i Manndalen i Kåfjorden, skriver politiet i Troms i en pressemelding fredag ettermiddag.

De tre skredene fordeler seg slik:

  • Et italiensk turfølge på fem var involvert i et skred i Lyngen. Én er bekreftet omkommet og én er kritisk skadd.
  • To personer ble meldt savnet etter et stort skred på Reinøya i Karlsøy kommune. De to savnede ble funnet omkomne av brannmannskaper i søk.
  • Et fjøs ble tatt av snøskred i Kåfjord. Folk som var på stedet er gjort rede for, og fraktet ut.

To omkom på Reinøya

Et hus og et fjøs ble tatt av et stort skred på Reinøya i Karlsøy kommune. To personer ble først meldt savnet, men de er nå bekreftet omkommet, forteller vakthavende hos Tromsø brann og redning, Vidar Paulsen, til Dagbladet.

- Personene var savnet i forbindelse med huset - våre mannskaper har søkt i området og funnet dem, dessverre døde. Det ligger fremdeles mange bygningsrester på havet, som taket og liknende. Fjøset og dyrene som er tatt, ligger også der ute. Det er usikkert om dyrene kan ha svømt inn til land, sier Paulsen.

Det skal ha vært rundt 140 geiter i fjøset som ble tatt av skredet. Mattilsynet er koblet inn for å ta hånd om dyr som trenger hjelp, opplyser Morten Pettersen i politiet.

REINØYA: Bilde fra Redningsskøyta «Bergersen» ved Grøtnesdalen på Reinøya. Foto: Redningsselskapet
REINØYA: Bilde fra Redningsskøyta «Bergersen» ved Grøtnesdalen på Reinøya. Foto: Redningsselskapet Vis mer

Karlsøy kommune har, i likhet med Lyngen, satt krisestab.

- Og psykososialt kriseteam er i beredskap. Politiet har ansvar for beredskapen på stedet, og koordinerer de ulike oppgavene der, sier ordfører i Karlsøy kommune, Mona Benjaminsen, til Dagbladet før nyheten om de to omkomne ble kjent.

Morten Pettersen i Troms politidistrikt beskriver skredfaren på Reinøya som ekstremt stor.

- Vi har etter skredfaglig anbefaling besluttet at vi skal evakuere bebyggelse. Karlsøy kommune etablerer mottak for de evakuerte, sier han under en pressekonferanse fredag kveld.

Fjøs tatt av snøskred

I Kåfjord ble et fjøs tatt av snøskred, skriver Nordlys. Kommunen hadde allerede satt krisestab, og det ble igangsatt søk etter snøskredet, som var det andre i kommunen samme dag.

- Folk som var på stedet er gjort rede for. De er fraktet ut med snøscooter, sier Kåfjord-ordfører Bernt Lyngstad til Nordlys.

- Politiet fraråder alle å bevege seg i fjellet slik forholdene er nå.

Det er ikke første gangen det går et snøskred i Lyngen, som er et populært turområde også for turister.

- Det skjer dessverre litt for ofte. Nå er det ganske mange turister her, kombinert med stor skredfare. Vi håper det ikke blir den verst tenkelige inngangen i påsken, sier ordføreren tidligere fredag.

- Veldig bekymret

- Påsken har så vidt startet, det er flere turister i området og skredfaren er stor. Hva tenker du om den kombinasjonen?

- Vi er veldig bekymret hver dag for at dette skal gå bra. I dag var det såpass dårlig vær at jeg regnet med at ingen skulle gå ut i naturen. Der tok jeg feil.

En person er bekreftet død etter snøskred på i Lyngen kommune i Troms. Reporter: Christina Korneliussen. Foto: Lyngen kommune. Vis mer

Det er varslet stor snøskredfare i deler av Troms i helga.

Reiselivssjef i Visit Lyngenfjord, K. Richard Paulsen, forteller at de de siste dagene har vært ute med «ekstremt mange» varsel i forbindelse med faren for snøskred.

- Det som har skjedd er utrolig leit, sier han og fortsetter:

- De to siste dagene har det kommet ekstremt mye snø. Det har vært snørekorder, og det gjør at vi er i et område som er utsatt. Vi er imidlertid vant til å leve med dette, og det er klart at vi hele tida må være flinke til å sørge for at man sjekker Varsom (skredvarsel, jour. mrk) og føreforhold før man drar på tur. Det er avgjørende.

Flere turister

Lyngen er et kjent turområde både i inn- og utland, og Paulsen forteller at kommunen har en økning på 26 prosent flere turister i januar og februar i år, sammenliknet med i fjor.

- Det er veldig vanskelig å styre skiturister. Mange leier seg hytter utenom profesjonelle reiselivsbedrifter, og det er turister vi ikke har kontroll på. I fjor varslet vi via SMS når det var stor skredfare. I år har vi ikke gjort det foreløpig.

REISELIVSSJEF: K. Richard Paulsen er reiselivssjef i Visit Lyngenfjord. Her foran fjellene i Lyngen. Foto: Privat
REISELIVSSJEF: K. Richard Paulsen er reiselivssjef i Visit Lyngenfjord. Her foran fjellene i Lyngen. Foto: Privat Vis mer

- Hvorfor?

- Det må man snakke med kommunen om, svarer Paulsen, som på spørsmål om hva han tenker om dette svarer at de ser hvor viktig det er med god informasjon til enhver tid.

Reiselivssjefen opplyser at det i Visit Lyngenfjords område de siste 20 åra er 55 personer som har blitt tatt av skred.

- Det er dessverre altfor mange mennesker. Vi jobber med flere for å sette enda mer fokus på skredfaren, og tar det på høyeste alvor. Vi kjenner det på kroppen hver dag når faresignalene er høye.

- Jobber med større prosjekt

Ordfører i Lyngen kommune, Dan Håvard Johnsen, bekrefter at kommunen ikke har videreført fjorårets pilotprosjekt om SMS-varsling.

- Grunnen er at vi jobber med et større regionalt prosjekt som tar for seg alle skredstedene i Troms. Vi har i denne mellomsesongen gått ut i samarbeid med politiet, om oppslag på sosiale medier, sier han til Dagbladet.

- Hva tenker du om at prosjektet ikke ble videreført, på en dag som dette?

- Det er helt umulig å si noe om effekten av det. Vi opplyser bredt på alle overnattingssteder og butikker. Vi kunne selvfølgelig ha videreført prosjektet i en mellomfase, men har konkludert med at vi når ut så bredt i kampanjen med politiet at vi valgte ikke å gjøre det, svarer han.

Til det nye prosjektet ønsker kommunen å få med seg Statsforvalteren, politiet og Justis- og beredskapsdepartementet, opplyser ordføreren.

- Det blir et omfattende prosjekt med nullvisjon på antall døde i skred.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer