52 SMITTET: 52 pasienter ved Karolinska universitetssjukhuset i Solna har blitt smittet av en antibiotika-resistent bakterie. Bildet viser den gamle delen av Karolinska sjukhuset i Solna.
Foto: Jessica Gow / TT 
52 SMITTET: 52 pasienter ved Karolinska universitetssjukhuset i Solna har blitt smittet av en antibiotika-resistent bakterie. Bildet viser den gamle delen av Karolinska sjukhuset i Solna. Foto: Jessica Gow / TT Vis mer

Fire døde hjertepasienter etter smitte med resistente bakterier

Svensk sykehus rapporterer om 52 smittede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det svenske nyhetsbyrået TT melder i dag at 52 pasienter ved thoraxklinikken (thorax betyr brystkassen) på Karolinska universitetssjukhuset i Solna de siste månedene har blitt smittet av en antibiotika-resistent bakterie.

Fire av pasientene er nå døde. I hvert fall i ett av tilfellene tror legene bakterien er dødsårsaken:

- Det er ikke helt lett å avgjøre, fordi dette her er pasienter som var svært syke av andre årsaker, men vi har sterke mistanker om det i hvert fall i ett tilfelle, sier sjeflege Elda Sparrelid til TT.

Tarmbakterie

Pasientene det er snakk om hadde alle gjennomgått åpen hjertekirurgi.

Nå håper Sparrelid at utbruddet er under kontroll.

- Vi har gjennomført en rekke tiltak, og nå håper vi spredningen er stoppet, ettersom vi ikke har hatt nye tilfeller på 2-3 uker, sier sjeflegen i TTs nyhetartikkel, som er gjengitt i blant annet Dagens Medicin.

Bakterien det er snakk om heter Klebsiella pneumoniae, som er en tarmbakterie men som også kan gi infeksjoner.

I Store medisinske leksikon oppgis bakterien å være en hyppig årsak til urinveisinfeksjon, sårinfeksjon og blodforgiftning og en sjelden, men ofte alvorlig form for lungebetennelse.

«Bakterien kan også bli antibiotikaresistent og gi opphav til sykehusinfeksjoner» står det i omtalen av denne tarmbakterien.

Oppdaget i vår

Smitten ble ifølge TT først oppdaget i vår, men legene antar at spredningen begynte allerede i fjor høst.

Underveis i arbeidet har det blitt oppdaget svikt i sykehusets hygienerutiner - noe som nå er strammet opp.