STUNT: De fjellklatrende turistene poserte nakne ved fjelltoppen Kinabalu i Malysia 30. mai. Visestatsminister i delstaten Sabah mener dette var å vanhellige fjellet, og at det derfor ble rammet av et jordskjelv som drepte 18. Foto: Kinabula Park / Facebook
STUNT: De fjellklatrende turistene poserte nakne ved fjelltoppen Kinabalu i Malysia 30. mai. Visestatsminister i delstaten Sabah mener dette var å vanhellige fjellet, og at det derfor ble rammet av et jordskjelv som drepte 18. Foto: Kinabula Park / FacebookVis mer

Fire dømt for nakenfotografering i Malaysia

Får bøter og deporteres fra landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Malaysia deporterer fire vestlige turister som tok nakenbilde av seg selv på en fjelltopp. Turistene foreviget seg selv på det over 4000 meter høye fjellet Kinabalu på Borneo, som er en populær klatredestinasjon.

Seks dager senere ble området rammet av et kraftig jordskjelv som tok 18 menneskeliv, og i sosiale medier får turistene som tok nakenbilde skylden. Kinabalu-fjellet blir av mange på Borneo ansett for å være et hellig fjell, og det kom derfor sterke reaksjoner da nakenbildene begynte å sirkulere på internett.

Blant dem som mente at det måtte være en klar sammenheng, var viseministeren i delstaten Sabah, Joseph Pairin Kitingan.

- Dette var svært krenkende oppførsel og viste manglende respekt for dette hellige fjellet, sa han.

Dømt i dag En britisk 24-åring, en nederlandsk 23-åring og et canadisk søskenpar på 22 og 23, ble pågrepet tirsdag og stilt for retten i dag. Dommen lyder på tre dagers fengsel, bøter på drøyt 10 000 kroner og deportasjon for å ha opptrådt uanstendig på offentlig sted, skriver NTB.

- La dette være en vekker for turister om ikke å overse lokale tradisjoner og kultur, sier turistministeren i Sabah, Masidi Manjun.

Politiet jakter fortsatt på flere turister som var med på nakenbildet fra Kinabalu-fjellet, men det er uklart om de fortsatt befinner seg i landet.

De fire som ble dømt, ble også bedt om å komme med en offentlig unnskyldning. De ankom rettssalen i ettermiddag med tung politieskorte.

Etterlyser seks andre En av dem som har markert seg sterkest i saken, er den nederlandske reisebloggeren Emil Kaminski. Han har selv hevdet over internett at han sitter i Malaysia, og at han ble pågrepet i Malaysia. Det har også vært en rekke rapporter i malaysiske medier om at mannen, som har mottatt en rekke trusler på sosiale medier, er pågrepet.

Under rettssaken i dag, var det imidlertid fire personer som ble dømt. I tillegg la Kaminski i går kveld en video ut på YouTube der han hevder han ikke engang var i Malaysia da stuntet ble utført.

Rapportene i malaysiske og internasjonale medier gikk ut på at han ble pågrepet onsdag. Ifølge The Guardian bekrefter imidlertid politiet i Malaysia at de fortsatt leter etter seks utlendinger som deltok på nakenstuntet.

Ifølge den britiske avisa har de fire som nå er dømt, forklart at de ikke kjente det fulle navnet til de seks andre.