Fire drept, 27 skadd

Til sammen fire mennesker ble drept og 27 skadd i ferietrafikken i går. Ti mennesker har mistet livet i trafikken så langt i juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Så tett som sommertrafikken er nå, er risikoen for at ulykker skal skje langt større enn vanlig. Det skal så lite til. Vi får rapporter om mye aggressiv kjøring og mange stygge forbikjøringer, sier Trygg Trafikk-direktør Leif Agnar Ellevset, som ber folk ta det med ro.

Ferietrafikken er risikofylt. Så langt i år er 138 personer drept i trafikken, 36 av dem i juni og juli. Fire døde i går.

Kjørte forbi

Den styggeste ulykka skjedde på E18 gjennom Lavangsdalen drøyt tre mil sør for Tromsø. En 25 år gammel mann kjørte forbi flere biler på sin ferd ut fra byen. Imot kom et ektepar i 70-åra i en Nissan. Den unge mannen og den eldre kvinnen (70) døde begge i sammenstøtet. Kvinnens ektemann ligger nå på Universitetssykehuset Nord-Norge med alvorlige, men ikke livstruende skader.

Ekteparet var på vei mot byen og mannen på vei fra Tromsø da ulykka skjedde like før klokka 11 i går formiddag.

-  25-åringen hadde kjørt forbi ei rekke med biler, men kom seg aldri tilbake i rett kjørefelt. Han prøvde, skumpet borti en bil og kom ut i galt kjørefelt igjen. Da skjedde ulykka, forteller operasjonsleder ved Troms politidistrikt, Rolf Are Pettersen.

Bilføreren i den første bilen mannen traff, ble ikke skadet. Det var tett trafikk i området og flere øyenvitner, sjåfører og passasjerer i bilene den unge mannen passerte. Ulykka skjedde i en 90-sone, på en lang, rett strekning med ett kjørefelt i hver retning. Det er foreløpig uvisst hvor høy hastigheten var.

To omkom

I en MC-ulykke i Jølster i Sogn og Fjordane omkom motorsyklisten, en mann i 40-åra. En buss og en personbil var involvert i ulykka, men hva som skjedde, var fortsatt uklart for politiet noen timer etter ulykka i går kveld.

-  Vi fikk inn meldinga 17.38. Hendelsesforløpet er fortsatt ukjent, sier operasjonsleder Stig Inge Hauge ved Fjordane politidistrikt.

Han opplyser at tre personer er sendt til sykehus med lettere skader.

Heller ikke på Langebru i Hokksund er det sikkert hva som skjedde da en 20 år gammel mann døde i ei bilulykke natt til i går. 20-åringen ble funnet i en bekk nær bilen, trolig kastet ut etter å ha kjørt av veien. Søndre Buskerud politidistrikt opplyste i går kveld at de fortsatt gjør tekniske undersøkelser på stedet og av bilen.

Tre hardt skadd

Til sammen ble tre personer lettere skadd i to andre trafikkulykker i Søndre Buskerud i går. I Hoff i Vestfold ble en mann påkjørt og lettere skadd ved 20-tida.

I en front-kollisjon i Oppdal, nær Kongsvold fjellstue sør i kommunen, ble tre personer hardt skadd og fire personer lettere skadd. En svenskregistrert Saab på vei sørover og en norskregistrert Toyota på vei nordover kolliderte front mot front da den svenske bilen kom over i feil kjørefelt ved 13-tida.

To familier, den ene med ei jente på 19 og en gutt på 12, den andre med ei tre år gammel jente, satt i bilene. Alle sju ble sendt til sykehus, tre av de voksne med alvorlige skader.

I går kveld var tilstanden alvorlig, men stabil for kvinnen og den ene mannen, alvorlig og uavklart for den andre mannen. Barna og en svensk kvinne fikk bare lettere skader, men også de ble fraktet til St. Olavs Hospital i Trondheim.

-  Politiet ble varslet umiddelbart av øyenvitner. Vi har fire vitner, sier operasjonsleder ved Sør-Trøndelag politidistrikt, Berit Sjømæling Hovin.

Mange skader

I Vestre Vallesverd i Aust-Agder, mellom Lillesand og Kristiansand, var fire biler med til sammen 14 mennesker involvert i en kjedekollisjon ved 16-tida. Fire personer ble sendt til sykehus, alle med lettere skader.

Også i Orkdal ble fire personer lettere skadd og sendt til sykehus for undersøkelse etter at bilen de satt i, ble påkjørt bakfra.

En mannlig fotgjenger i 50-årsalderen ble påkjørt og fikk alvorlige hodeskader i et fotgjengerfelt i Stryn sentrum, og en mannlig motorsyklist ble alvorlig, men ikke livstruende skadd etter å først ha støtt sammen med en lastebil og deretter ha kjørt i autovernet i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane. Hans passasjer, en kvinne, ble lettere skadd.

I Oslo ble en mopedist lettere skadd i en kollisjon mellom en bil og en moped.

KJEDEKOLLISJON: Fire biler med til sammen fjorten mennesker kolliderte mellom Lillesand og Kristiansand ved 16-tida i går. Fire personer ble lettere skadd.
MOTORSYKLIST DØDE: En mann i 40-årsalderen omkom etter ei ulykke der en motorsykkel, en personbil og en buss var involvert i Jølster i går ettermiddag. Omstendighetene var fremdeles uklare i går kveld.
TO DØDE: Ei 70 år gammel kvinne og en 25 år gammel mann omkom da to personbiler frontkolliderte i Lavangsdalen sør for Tromsø i går.
SJU SKADD: Sju personer ble fraktet til sykehus etter en front-kollisjon nær Kongsvold Fjellstue i Oppdal. En norsk familie på fire og en svensk familie på tre satt i bilene. Tre voksne ble hardest skadd.