Fire drept av «Charley»

Monsterorkanen «Charley» har krevd fire menneskeliv allerede. Nå er den blitt mye sterkere, og har akkurat truffet Florida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): SISTE: Charley gikk inn over Florida ved 22-tida i kveld norsk tid. Vindstyrken var på enorme 233 kilometer i timen.

Saken blir oppdatert. «Charley» var rangert i orkankategori to (154-177 km/t) på Saffir-Simpson-skalaen, da den raste innover Cuba i dag. Minst tre mennesker er drept, og 41 bygninger i Havana kollapset. I tillegg døde en 32 år gammel mann på Jamaica, da han prøvde å redde seks mennesker fra de store vannmassene

Få timer seinere kom meldingen som amerikanerne hadde fryktet. «Charley» er blitt mye tøffere, og har klatret helt opp til kategori fire (210-249 km/t).

Store ødeleggelser

Det er svært dårlige nyheter. Hvis orkanen er like kraftig når den etter alt å dømme treffer Charlotte Harbor om noen timer, betyr det at ødeleggelsene kommer til å bli enorme.

- Busker, trær og alle trafikkskilt kommer til å blåse ned. Campingvogner kommer til å bli totalvrak. Det blir betydelig skade på dører og vinduer, skriver det nasjonale orkansenteret på sine hjemmesider.

Vindene kan rasere bygninger og installasjoner, styrtbyger kan gi springflo, meterhøye vannmasser fra havet kan flomme over land, og det kan dannes store tornadoer i etterkant.

Unntakstilstand

I går ble det innført unntakstilstand i hele Florida. Myndighetene oppfordrer to millioner av delstatens 17 millioner innbyggere om å komme seg vekk fra det rasende uværet. Så langt har minst en million fulgt oppfordringen.

Det er vestkysten av Florida, spesielt Gulfkysten og byene Tampa og St.Petersburg, som ligger an til å få Charley midt i fleisen.

Her kan orkanen bli den verste siden 1921, og 400 000 innbyggere er allerede beordret evakuert, melder AP.

Beredskap

Tampas hjemmesider er i øyeblikket fulle av råd til innbyggerne om hvor de kan hente sandsekker, hvordan de beskytter husene sine, og hva man skal gjøre i tilfelle springflo og oversvømmelser.

Trafikken på nettsidene har vært så stor at serveren har ligget nede i lange perioder.

Den langstrakte øygruppa Florida Keys utenfor sørkysten er også evakuert, og alle butikker, kafeer og barer er stengt. I tillegg er over 8000 amerikanske soldater fra nasjonalgarden satt i beredskap i delstaten.

Oljeplattformer i Golfen er evakuert, og turister er fraktet bort.

MONSTER: Orkanen Charley er oppgradert til kategori fire. Hvis den ikke roer seg i løpet av kort tid, vil ødeleggelsene i Florida bli enorme.
RASTE: Denne ladaen ble ødelagt da en murvegg raste over den, i Havana på Cuba.
ØDELAGT: Mirta Estrada (t.v.) og sønnen Yosel Fuente prøver å finne igjen eiendelene sine ved det som en gang var hjemmet deres på Cuba.
IKKE SKREMT: Ian Johnstone mente den kraftige vindene var en ypperlig anledning til å prøve ut kiteboardet ved Fort Myers i Florida.