Fire drept av «Katrina»

Orkanen river med seg veiskilt, røsker løs store greiner og velter trær. Orkanen Katrina markerte i natt sin dystre entré på sørøstkysten av Florida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Til sammen fire mennesker er så langt bekreftet omkommet etter at orkanen feide inn over kysten av Florida.

Tre av ofrene døde etter å ha blitt truffet av nedblåste trær. To av disse var menn i byen Fort Lauderdale. Den ene var ute og gikk i stormen, mens den andre satt i en parkert bil, da de ble truffet av fallende trær.

Over 1,3 millioner mennesker i delstaten er i øyeblikket uten strøm som følge av orkankreftene.

- Spøkelsesby
I løpet av natten nådde «Katrina» en vindstyrke på opptil 148 km/t. Den klassifiseres dermed som en svak orkan i kategori én.

Orkaner av denne størrelsen har vindstyrker på mellom 119 km/t og 153 km/t, og vindstyrken alene gjør sjelden skade på bygninger. Amerikanske meterologer har ifølge AP beskrevet «Katrina» som i hovedsak en regnfull storm, og de spår at flom er den største bekymringen. 

I området som meterologene antar orkanen vil feie over, bor det 5,9 millioner mennesker.

- Det er som en spøkelsesby, sier Mark Darress, portner ved The Astor Hotel på Miami Beach, som på vanlige torsdagskvelder er full av feststemte mennesker.

- Jeg ser noen få, ikke så veldig smarte mennesker, som kjører rundt på scootere, forteller han.

Enorme økonomiske ødeleggelser

Dette er bare én måned siden Florida sist ble rammet av orkan. Den gang medførte orkanen «Dennis» ødeleggelser for totalt 1,6 milliarder dollar. I fjor ble Florida rammet av fire orkaner, som til sammen ødela for enorme 37 milliarder dollar.

Vind: Surfere går i dekning for vinden på Del Ray Beach i Florida i går. I natt økte vindstyrken betraktelig. Foto: REUTERS/Marc Serota
Vind: Surfere går i dekning for vinden på Del Ray Beach i Florida i går. I natt økte vindstyrken betraktelig. Foto: REUTERS/Marc Serota Vis mer

Befolkningen i delstaten gjorde torsdag grundige forberedelser for møtet med «Katrina». De mest engstelige innbyggerne fylte opp bensin på bilene sine, og kjøpte inn store mengder drikkevann.

- Helt siden orkanen «Andrew» har jeg vært forberedt på at det skulle komme en orkan, sier Icel Diaz (29), som bor i den flomtruede byen Sweetwater.

Hun var torsdag i ferd med å bære sandsekker hjem for å gardere seg mot vannmassene.

På et supermarked i Hollywood stablet Cassandra Butler handlevogna full av drikkevann.

- Jeg er ikke så fryktelig bekymret. Jeg har levd i Sør-Florida hele livet, og dette er en del av tilværelsen. Derfor er det smart å være forberedt, sier hun.

Katrina nådde i natt Florida og Deerfield Beach. Foto: SCANPIX/JOE SKIPPER
ORKANVARSEL: Tropestormen Katrina har truffet sørøstkysten av Florida. Foto: SCANPIX/EPA