Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire drept i angrep mot tysk konsulat i Afghanistan

Taliban angrep Tysklands konsulat i Mazar-i-Sharif med en kraftig bilbombe torsdag. Minst fire mennesker ble drept og 119 såret, ifølge afghanske helsemyndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har fått inn ytterligere to døde til sykehusene i byen, opplyser legen Noor Mohammad Faiz, som er sjef for de offentlige sykehusene i Mazar-i-Sharif, hovedstaden i provinsen Balkh. De første meldingene gikk ut på at to personer var drept.

Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet, som de sier er hevn for sivile som ble drept i luftangrep i byen Kunduz forrige uke.

- En selvmordsbomber kjørte en bil lastet med eksplosiver inn i veggen i det tyske konsulatet i byen, sier den lokale politisjefen Sayed Kamal Sadat. Tyske soldater gjennomførte et grundig søk i bygningen etter eksplosjonen, men fant ikke flere angripere.

Det tyske utenriksdepartementet sier litt før klokken 1 natt til fredag at angrepet er over og at ingen tyske liv gikk tapt.

- Vi er glade for at alle de tyske ansatte ved generalkonsulatet er uskadd og i sikkerhet. Vår medfølelse går til de afghanske sårede og til ofrenes pårørende, sier en talsmann for departementet.

Skudd

Eksplosjonen var så kraftig at vinduene ble blåst inn i de fleste bygningene i området. Ifølge legen har de fleste pasientene skader fra glassbiter.

Mirza Mohammad, en lokal innbygger, sier han hørte skudd noen minutter etter angrepet. Deretter skal det ha blitt stille. Han sier han ble sittende i mørket i frykt for at flere Taliban-medlemmer skulle være i området.

- Vi kan ikke gå ut av huset for å komme oss til et tryggere område, forteller han.

30 sivile drept i Kunduz

I Talibans uttalelse hevdes det at gruppen har sendt flere selvmordsbombere til stedet. For en uke siden ble over 30 sivile drept i et antatt luftangrep fra NATO rettet mot Taliban.

Tyskland har 938 soldater stasjonert i Afghanistan, de fleste av dem i Balkh. De er en del av NATO-operasjonen Resolute Support, som omfatter totalt 12.000 soldater, blant dem norske. Norske soldater var fram til 2014 stasjonert i Mazar-i-Sharif som en del av den internasjonale ISAF-styrken i landet.

Talibans opprør har de siste to årene spredt seg nordover fra bevegelsens kjerneområder i sør.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!