Fire drept i israelsk hevnangrep

Minst fire palestinere ble drept og flere andre personer såret i et israelsk helikopterangrep mot Betlehem på Vestbredden i dag. Flere barn skal være såret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Operasjonen ble gjennomført ett døgn etter at to israelske soldater ble drept i en palestinsk selvmordsaksjon mot en jernbanestasjon mellom Tel Aviv og Haifa i går.

Flere av de fire drepte i dagens hevnaksjon i Betlehem kan ha vært aktive i den palestinske organisasjonen Hamas. Flere barn skal også ha blitt såret i helikopterangrepet. En av de drepte var den lokale Hamas-lederen Omar Saada.

- Til nå har vi fire martyrer etter flyangrepet mot sivile boliger i Betlehem, uttalte en talsmann for helsemyndighetene i byen.

Stanse minnemarkering

I det palestinske Øst-Jerusalem kom det til mindre sammenstøt i dag etter at Israel forbød palestinerne å holde en minnemarkering for sin avdøde leder Faisal Husseini. Palestinerne stemplet forbudet som en provokasjon.

Israels sikkerhetsminister Uzi Landau har ifølge en polititalsmann signert et forbud mot minneseremonien som etter planen skulle finne sted i Orient House. Orient House er palestinernes omstridte og uoffisielle hovedkvarter i det annekterte Øst-Jerusalem.

- Israelsk politi vil ikke akseptere at minnemarkeringen finner sted i Orient House eller «noe annet sted i staten Israel», sa politikilden i dag.

Ifølge øyenvitner var politioppbudet stort ved Orient House i løpet av dagen. Det var her Husseini hadde sitt kontor før han døde av hjerteattakk i Kuwait i mai.

Blir hjemme

Israel har trappet opp sikkerhetstiltakene fordi de venter flere palestinske angrep mot israelske mål. Landets forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer har avlyste et planlagt besøk til USA, der han skulle hatt møter med president George Bush, utenriksminister Colin Powell og sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice.

Politiet har de siste dagene utstedt «strenge advarsler» om at ytterliggående, palestinske grupper vil gjennomføre angrep inne i israelske byer. Politiet ble satt i full alarmberedskap etter at en palestinsk selvmordsaktivist sprengte seg selv og to israelere i lufta mandag kveld.

Panservogner

Israel tok i dag i bruk stridsvogner for å avfyre granater mot palestinske kontrollposter i byen Jenin på Vestbredden. Palestinske kilder opplyste at en palestinsk veisperring nær byen Tulkarm også var blitt angrepet, og at det brøt ut skuddvekslinger etter angrepet.

Israelsk politi sier de har arrestert to personer i forbindelse med bombeaksjonen mandag.

Israelerne er på vakt for aksjoner i forbindelse med de såkalte Maccabiah-lekene, et ti dager langt internasjonalt, jødisk idrettsstevne som åpnet i Jerusalem i går.

(NTB-AFP-Reuters)

<B>SØRGER:</B>Sorg og fortvilelse preger Aisheh Shadouf i dag. Kvinnen er moren til den palestinske selvmordsaktivisten som sprengte seg selv i lufta i går - og som resulterte i dagens hevnaksjon. <br>21-åringen var medlem av den ytterliggående bevegelsen Islamsk hellig krig.
<B>STORT POLITIOPPBUD:</B> Israelsk politi aksepterer ikke at en palestinsk minnemarkering finner sted i Orient House i dag. Politioppbudet var dermed stort i dag.