Fire drept og 30 skadd i attentat

Libanons statsminister ber om full FN-gransking etter at den kjente anti-syriske journalisten Gibran Tueni ble drept av en bilbombe i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst tre andre ble drept, og 30 skadd i bombeangrepet i Mekalles-distriktet i den kristne delen av Beirut. Bomba var plantet i en bil som sto parkert i veikanten.

Ventet i åsside

Attentatmennene ventet i ei åsside og utløste bomba da bilkortesjen kjørte forbi.

Gibran Tueni (48) var redaktør for den store avisa An-Nahar og bodde i Frankrike etter å ha blitt truet på livet flere ganger. Kampanjejournalisten var også parlamentsmedlem og fryktløs i sin kritikk av Syria.

Attentatet skjedde bare timer etter at FN fikk en rapport som bekreftet at syriske tjenestemenn er mistenkte etter drapet på eksstatsminister Rafik Hariri i år.

Statsminister Fouad Siniora sa i går at han vil be FNs sikkerhetsråd etterforske angrepet.

Drapet på Hariri tvang Syria til formelt å trekke sine styrker ut av Libanon i april, men kritikere tror syrisk etterretning fortsatt holder Libanon i et jerngrep. I sin siste leder i An-Nahar, skrevet i Paris, kritiserte Tueni den syriske innblandingen.

-  Det syriske overherredømmet over Libanon er over.

STRØMMET UT I GATENE: Libanesiske Røde Kors-arbeidere bærer bort ett offer for bilbomben i Beirut i går. Folk strømmet i går til gatene for å markere avsky mot drapet på journa-listen Gebran Tueni. Foto: Hussein Malla/AP
STRØMMET UT I GATENE: Libanesiske Røde Kors-arbeidere bærer bort ett offer for bilbomben i Beirut i går. Folk strømmet i går til gatene for å markere avsky mot drapet på journa-listen Gebran Tueni. Foto: Hussein Malla/AP Vis mer

Han sa flere ganger at truslene mot ham kom fra det syriske statsapparatet. Syria benekter å ha noe med drapet å gjøre.

I mars skrev han: -  Ja, det vil komme nye angrep og attentatsforsøk. En av oss må kanskje betale prisen.

Gårsdagens angrep er det siste i en rekke målrettede attentat mot journalister som er kritiske til Syria. I juni ble journalisten Samir Kassir drept i et liknende angrep.

-  Straffes med døden

-  Politikere og journalister blir straffet med døden for sine meninger, sier Georges Skaff, visepresident i den libanesiske journalistføderasjonen, til Reuters.

Attentatet truer med å ødelegge Libanons skjøre stabilitet.

BÆRES BORT: Liket av Gibran Tueni bæres bort etter attentatet i går.
I SORG: Siham Tueni (t.v.) løp selv ned mot bilvrakene der redningsmannskaper jobbet med å få ut liket av mannen Gibran Tueni.