Fire drept og 300 skadd i Venezuela, da regimevennlig milits åpnet ild

Diplomatisk krise mellom Venezuela og Colombia, i uforsonlig strid om hjelpesendinger.

SAMMENSTØT PÅ COLOMBIA-GRENSA: Venezuelas nasjonalgarde brukte tåregass for å åpne ei grensebru barrikadert av regimemotstandere nær Venezuelas grense til Brasil i dag. Demonstranter kastet stein og trillet brennende bildekk. Foto: NTB Scanpix/AP/Rodrigo Abd
SAMMENSTØT PÅ COLOMBIA-GRENSA: Venezuelas nasjonalgarde brukte tåregass for å åpne ei grensebru barrikadert av regimemotstandere nær Venezuelas grense til Brasil i dag. Demonstranter kastet stein og trillet brennende bildekk. Foto: NTB Scanpix/AP/Rodrigo Abd Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Maduro-regimets kamp med opposisjonen om hjelpesendinger inn til Venezuela krevde lørdag fire menneskeliv, mens omkring 300 er skadd, melder Washington Post.

Mens opposisjonen prøver å få nødhjelp inn i landet, slåss president Nicolás Maduro for å holde den ute, fordi han anser det som utidig innblanding fra omverdenen.

Utviser diplomater

Santa Elena de Guairen er bare én av flere grensebyer hvor det var sammenstøt i dag lørdag, mellom folk som prøver å få nødhjelp inn i landet og soldater og politi som slåss for å stoppe dem.

Striden er en del av maktkampen mellom president Maduro og opposisjonsleder Juan Guaidó, som nylig erklærte seg selv som interimpresident med støtte fra nasjonalforsamlingen.

LØPER FOR LIVET: Opposisjonstilhengere løper under et sammenstøt med Den bolivarianske nasjonalgarden til Venezuelas president Nicolas Maduro i byen Ureña nær Colombia. Foto: NTB Scanpix/AP/Rodrigo Abd
LØPER FOR LIVET: Opposisjonstilhengere løper under et sammenstøt med Den bolivarianske nasjonalgarden til Venezuelas president Nicolas Maduro i byen Ureña nær Colombia. Foto: NTB Scanpix/AP/Rodrigo Abd Vis mer

Krisen tilspisset seg i morges, da Venezuelas sterkt venstreorienterte president Nicolás Maduro annonserte en «total og midlertidig stengning av broer på grensa til Colombia.»

Han nøyde seg ikke med det.

Under en demonstrasjon i Caracas lørdag, til støtte for hans regime, ga han Colombias diplomater 24 timer til å forlate Venezuela.

- Jeg har besluttet å avbryte alle politiske og diplomatiske forbindelser med den fascistiske regjeringen i Colombia, sa han ifølge NTB til tusener av jublende tilhengere kledd i rødt.

Voldsomme sammenstøt

Bilder tatt i dag i den sørvestlige byen Ureña på grensa til Colombia viser sperringer laget av brennende bildekk, og demonstranter som kaster stein og løper for livet.

MARKERTE STØTTE: President Nicolás Maduro under en støttedemonstrasjon for hans eget styre i Venezuelas hovedstad Caracas lørdag. Foto: NTB Scanpix/Yuri Cortez/AFP
MARKERTE STØTTE: President Nicolás Maduro under en støttedemonstrasjon for hans eget styre i Venezuelas hovedstad Caracas lørdag. Foto: NTB Scanpix/Yuri Cortez/AFP Vis mer

Et av dem viser ifølge bildeteksten fra nyhetsbyrået Associated Press steinkastende demonstranter i sammenstøt med Venezuelas nasjonalgarde, som skjøt tåregass mot innbyggere som prøvde å åpne ei grensebru.

På Colombia-siden av grensa markerte Colombias president Iván Duque lørdag sin åpne støtte til Venezuelas opposisjon, i grensebyen Cúcuta.

Sammen med opposisjonsleder Juan Guaidó var han i byen for å hjelpe til med å sende humanitære forsyninger over grensa.

Guaidó var i Cúcuta på tross av et utreiseforbud fra Maduro, skriver NTB.

FIKK NABO-STØTTE: Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó fikk støtte av Chiles president Sebastian Pinera og Colombias president Iván Duque i byen Cúcuta på den colombianske siden av grensa i dag. Foto: NTB Scanpix/Raul Arboleda/AFP
FIKK NABO-STØTTE: Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó fikk støtte av Chiles president Sebastian Pinera og Colombias president Iván Duque i byen Cúcuta på den colombianske siden av grensa i dag. Foto: NTB Scanpix/Raul Arboleda/AFP Vis mer

Da de første fire lastebilene tok seg over broen til Colombia, ble tre av dem påtent av venezuelanske soldater, skriver NTB. Det fikk Guaidó-tilhengere til å storme til for å redde forsyningene ut.

- 13 deserterte

Med en rekke sammenstøt i løpet av lørdagen, ser krisen ut til å tilspisse seg rundt de omstridte hjelpesendingene som opposisjonens leder Juan Guaidó har gjort til en fanesak å få inn i det nødstedte landet.

President Nicolás Maduro har sagt blankt nei til hjelpen, som han anser for en utidig innblanding i Venezuelas interne anliggender.

Lørdag ser Guaidó ut til å ha innkassert i hvert fall én seier.

Minst 13 medlemmer av Venezuelas sikkerhetsstyrker har desertert i løpet av dagen, opplyser Colombias utlendingsmyndigheter ifølge BBC.

«De er ikke desertører, de politifolkene og menige i de væpnede styrkene som skulle bestemme seg for å slutte seg til vår kamp. De har bestemt seg for å stille seg på siden til Folket og Grunnloven!», skriver Guaidó på twitter lørdag.

Ifølge Guaidó, som nylig erklærte seg selv som interimpresident, er et maktskifte i Venezuela nå «umulig å stoppe».

Bøyer ikke av

Han får en tøff jobb med å overbevise president Nicolás Maduro, som i 2013 overtok etter den karismatiske Hugo Chavez, om akkurat det.

Tross støtte til Guaidó som Venezuelas president fra land som Colombia, Argentina, Brasil, Canada og ikke minst USA, viser Maduro ingen tegn til å bøye av.

Lørdag var en av hans twittermeldinger som følger, etter at begge sider har arrangert konserter for sitt syn:

«Venezuelas patriotiske folk sendte et klart budskap fra konserten for fred og liv på grensa i Tachira om FRED VIL VINNE FRAM. Vi støtter den KONSTITUSJONELLE PRESIDENTEN!»

Selv om Maduro som president siden 2013 har ført det oljerike Venezuela inn i en bunnløs økonomisk, politisk og sosial krise, viser bildene som fulgte med tweeten at han fortsatt kan mønstre store folkemasser.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer