Coronavirus:

Fire eksperter advarer Erna

Professor Dag Svanæs, professor Gunnar Kvåle, overlege Hans Flaatten og overlege Dag Jacobsen advarer regjeringen mot å lette på tiltakene.

NYE RÅD: Dette er FHIs oppdaterte råd til folk i og utenfor karantene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ettermiddag skal statsminister Erna Solberg avsløre hvilke tiltak som skal gjelde etter påske. Overfor Dagbladet advarer fire professorer og overleger regjeringen mot å lette på tiltakene.

- Vi må i det minste holde på tiltakene som er i dag, og ikke slippe opp, sier professor i informatikk ved NTNU, Dag Svanæs, til Dagbladet.

Nye tall fra Folkehelseinstituttet tyder på at Norge sannsynligvis har et reproduksjonstall på 0,7, altså at hver smittebærer i gjennomsnitt smitter 0,7 personer. Det er imidlertid knyttet usikkerhet til om tallet stemmer.

- Dersom det stemmer må vi innføre strengere tiltak i en relativt kort periode. Den kontrollen vi er på vei til å få, har vi fått på grunn av tiltakene som ble satt inn 12. mars, sier Svanæs.

- Ikke forsvarlig

Sammen med overlege Hans Flaatten, overlege Mads Gilbert, professor Gunnar Kvåle og overlege Dag Jacobsen, uttrykte Svanæs det samme budskapet i en kronikk som ble publisert i VG mandag.

- Jeg er sterkt imot å slippe opp nå. Jeg stoler ikke på at reproduksjonstallet er på 0,7. Derfor må tiltakene opprettholdes og helst styrkes i det minste fram til ei uke etter påske. På den måten kan vi få et bedre tallgrunnlag, og være sikrere på om vi er på riktig vei, sier professor ved Universitetet i Bergen, Gunnar Kvåle, til Dagbladet og følger opp:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer