Fire elefanter i ei folkevogn

Hørt den gamle gåten om hvordan man får plass til fire elefanter i ei folkevogn? Svar: to foran og to bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hørt den gamle gåten om hvordan man får plass til fire elefanter i ei folkevogn? Svar: to foran og to bak. Vi vet ikke om «Tabloid»-redaktør Pål T. Jørgensen tenkte like praktisk da han valgte å invitere fire statsministerkandidater til et debattprogram på 22,5 minutter. Men det virket slik.

  • Altså: Debatten lot seg gjennomføre. Men velgerne ble neppe klokere av den.

Kjell Magne Bondevik og Jens Stoltenberg satt på samme side av bordet, og var skjønt enige om det meste. De var begge rolige, begge ansvarlige, begge trauste, begge kjent i rollen som statsminister, begge kjent for å ha ført omtrent den samme politikk og for å argumentere slik de har gjort i alle år. Lite av det som ble sagt tydet på at den ene (Kjell Magne) aktivt jobber for å skifte ut den andre (Jens) som statsminister. Tvert imot virket det som om de skulle danne regjering sammen. Men det skal de jo ikke?

  • På den andre siden av bordet satt Jan Petersen og Carl I. Hagen, som representanter for høyrepartiene, de som egentlig står for et alternativ til sosialdemokratiet. De virket mindre statsmannsaktige. Petersen fordi han ble angrepet fra alle kanter, også fra Bondevik, som han ønsker å regjere sammen med. Carl I. Hagen fordi han brukte sin tid til en tirade om hvordan vi kan bruke oljepengene til å løse alle problemer, noe ingen av de tre andre ønsker å gjøre. Det var altså ingen ting i gårsdagens forestilling som tydet på at Jan Petersen og Carl I. Hagen får realisert sin politikk. Skal Petersen regjere med Bondevik, forsvinner skatteløftene i det blå. Skal Hagen få til et samarbeid med Petersen, fordunster oljemilliardene hans.
  • Jens Stoltenberg vinner poeng på kombinasjonen ro og ansvarlig politikk. Carl I. Hagen frir frekkest til velgerne og har åpenbart mange tilhengere blant TV2-seerne. Kjell Magne Bondevik vet vi fremdeles ikke riktig hvor vi har. Og Jan Petersen er vi mest bekymret for, for han har størst fallhøyde.

kommentar