Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire fanger hengt i Japan

De får beskjed i siste liten. Og familien først etterpå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fire dødsdømte fanger ble i dag henrettet ved hengning i Japan, opplyser landets myndigheter. I februar ble tre henrettelser gjennomført, og Japan later til å ha skrudd opp tempoet i gjennomføring av dødsstraffer, melder BBC.

Hvem de henrettede var er ikke kjent, ifølge AP.

Menneskerettsforkjempere har tidligere kommet med krass kritikk av måten japanske myndigheter gjennomfører henrettelsene av dødsdømte.

Dødsdømte japanske fanger får ikke vite på forhånd når de skal henrettes. Denne beskjeden gis først rett før henrettelsen skal finne sted.

Ifølge Amnesty får en del fanger beskjed samme morgen som de skal henrettes, mens andre ikke får noe forvarsel før de hentes for henretting.

Likevel sitter de dødsdømte i gjennomsnitt sju år og elleve måneder i fengsel før henrettelsen. Kritikerne av systemet påpeker at de dermed sitter i uvisse i årevis, og lurer på om hver dag kan være deres siste.

Ifølge Amnesty har japanske myndigheter tidligere begrunnet den manglende varslingen blant annet med at fangene kan bli urolige og opprørte, hvis de får vite på forhånd når de skal henrettes.

Heller ikke de dødsdømtes familier blir informert om gjennomføringen av henrettelsene, før de allerede har skjedd. Og helt frem til desember i fjor ble ikke navnene på de som ble henrettet gjort offentlig kjent, ifølge BBC.

STERK OPPSLUTNING: Japans justisminister Kunio Hatoyama har sterk støtte blant folket i håndhevelsen av dødsstraff, til tross for krass kritikk fra blant annet FN. Foto: SCANPIX/ REUTERS/ Michael Caronna
STERK OPPSLUTNING: Japans justisminister Kunio Hatoyama har sterk støtte blant folket i håndhevelsen av dødsstraff, til tross for krass kritikk fra blant annet FN. Foto: SCANPIX/ REUTERS/ Michael Caronna Vis mer

Amnesty forteller i en rapport historien om Kimura Shuji, som på morgenen 21. desember dro for å besøke sin dødsdømte sønn i fengselet. Hun ble fortalt at det var svært travelt i fengselet, og at hun kunne prøve igjen rundt klokka 12. Da hun kom tilbake til fengselet igjen ble hun spurt om hun ønsket å ta med sønnens kropp for å begrave den.

FNs menneskerettskommisjon har påpekt at den japanske dødsstraffpraksisen er i strid med minst tre punkter i FNs menneskerettserklæring.

Ifølge Wikipedia er det sterk støtte for bruken av dødsstraff blant det japanske folket, til tross for kritikken fra menneskerettsforkjempere. I en meningsmåling gjort i 1999 støttet hele 79,3 prosent av folket bruken av dødsstraff, mens en måling publisert i 2007 viste 90 prosent oppslutning.

Til sammen satt det 31. mars i år 107 dødsdømte fanger i japanske fengsler og avventet henrettelse, ifølge nyhetsbyrået AP.

<B>DØDSDØMT: </B>Sektleder Shoko Asahara er den mest kjente av de vel 100 som sitter i fengsel og avventer henrettelse i Japan. Asahara stod bak saringassangrepet mot T-banen i Tokyo i 1995, hvor 12 personer døde. Han ble dømt til døden i februar 2004.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media