Fire forgiftet av hjemmelaget rakfisk

Fire personer fra Vefsn kommune i Nordland er innlagt på sykehus med alvorlig matforgiftning etter å ha spist hjemmelaget rakfisk. Tilstanden deres er stabil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kvinne og en mann i 60-årene og to menn i 30-årene ble så dårlige etter et rakfisklag sist fredag at de etter helgen måtte flys til Nordlandssykehuset i Bodø.

- I alt seks personer spiste den hjemmelagde rakfisken, men to av dem spiste forholdsvis lite. De fire som spiste mest, fikk i løpet av helgen magesmerter, diaré, kvalme, munntørrhet og vanskeligheter med å svelge, sier smittevernlege Øyvind Rømo i Vefsn til Helgeland Arbeiderblad.

Nå har de fått motgift mot botulisme, opplyser overlege Erik Waage Nielsen ved Nordlandssykehuset.

- Vi fortsetter den behandlingen som ble startet i Mosjøen. De får antibiotika og blir passet på når det gjelder pusten, sier Waage Nielsen til NRK.

Botulisme er en sjelden, men svært farlig type matforgiftning som skyldes bakterien clostridius. I Norge opplever vi gjennomsnittlig bare ett tilfelle av botulisme i året, og oftest skyldes det nettopp hjemmelaget rakfisk.

- Den industrielt framstilte fisken skal være helt trygg å spise, understreker smittevernlege Øyvind Rømo.

(NTB)

<B>FARLIG GODT:</B> Rakfisk.