SØRGER: En kvinne sørger etter den verste masseskytingen i amerikansk historie. 49 personer ble drept og over 50 skadd i angrepet på homoklubben Pulse i Orlando 12. juni. Foto: Carlo Allegri   / Reuters / NTB Scanpix
SØRGER: En kvinne sørger etter den verste masseskytingen i amerikansk historie. 49 personer ble drept og over 50 skadd i angrepet på homoklubben Pulse i Orlando 12. juni. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Fire forslag om våpenkontroll nedstemt i Senatet: - Republikanerne burde skamme seg

«Avstemningen var nok et eksempel på Kongressens passivitet i etterkant av en masseskyting».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er på tide å ta det rette valget, sa president Barack Obama da han var i Orlando for å møte pårørende etter massakren som krevde minst 49 menneskeliv på homoklubben Pulse.

Valget han snakket om var endringer i landets våpenlover. Men mandag strandet nok et forsøk på nettopp det, da senatet i USA nedstemte fire konkurrerende forslag om å reformere våpenlovene i landet.

OBAMA: President Barack Obama om massakren der 50 ble drept. Video: AP Vis mer

Til tross for at både republikanerne og demokratene er enige om at restriksjonene for hvem som får kjøpe våpen må strammes inn, klarte de ikke å nå et kompromiss, skriver Washington Post.

Demokratene legger skylda på det republikanske partiet, og republikanernes «avhengighet» av våpenlobbyen National Rifle Association (NRA).

- Republikanerne i Senatet burde skamme seg, men det gjør de ikke - fordi NRA er fornøyde, sier senatets minoritetsleder Harry Reid ifølge Washington Post.

Avstemningen fulgte langt på vei de partipolitiske skillelinjene i Senatet, skriver NTB.

Nær daglige masseskytinger

I årene siden han ble valgt til president, har Barack Obama gjentatte ganger bedt innstendig om reformer i våpenlovene. Så sent som i januar tok han til tårene, da han blant annet mintes massakren på skolebarn ved Sandy Hook-barneskolen i 2012:

- Hver eneste gang jeg tenker på disse barna, blir jeg så sint, sa Obama og tørket en tåre.

- Våpenlobbyen kan nok holde Kongressen som gisler, men ikke Amerika, sa Obama videre.

TOK TIL TÅRENE: USAs president Barack Obama gråt da han talte om behovet for strengere våpenlover i USA. Video: NTB Scanpix Vis mer

Men som ved tidligere skytemassakre har landets politikere nok en gang feilet i å endre lovene.

«Mandagens avstemning var nok et eksempel på Kongressens passivitet i etterkant av en masseskyting», skriver New York Times.

Et lignende forslag ble avslått i desember i fjor, da alle de republikanske senatorene, unntatt én, stemte nei. Forslaget den gang var oppe til avstemning i Senatet etter massakren som krevde 14 menneskeliv i San Bernardino i California 2. desember.

Tradisjonelt har våpendebatten og reformforslagene dukket opp i takt med de verste masseskytingene som har rammet landets innbyggere.

Statistikk fra de siste fire årene viser at det skjer en skyteepisode med fire ofre eller flere nesten daglig i USA.

49 DREPT: Nok en skytemassakre i USA har ført debatten om landets våpenlover fram i lyset igjen. 49 personer ble drept og over 50 skadd i den verste masseskytingen i landets historie, da Omar Mateen gikk til angrep på gjester på homoklubben Pulse i Orlando 12. juni. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB Scanpix
49 DREPT: Nok en skytemassakre i USA har ført debatten om landets våpenlover fram i lyset igjen. 49 personer ble drept og over 50 skadd i den verste masseskytingen i landets historie, da Omar Mateen gikk til angrep på gjester på homoklubben Pulse i Orlando 12. juni. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Republikanerne har sammen med våpenlobbyen NRA, som nyter enorm makt i Washington, tidligere nektet enhver form for endring i våpenlovene ettersom de mener det bryter med grunnloven.

Fikk kjøpe automatvåpen

Etter massakren i Orlando har en rekke demokrater, og enkelte republikanere, stilt spørsmål ved hvordan gjerningsmann Omar Mateen fikk kjøpe våpen, til tross for at han har vært etterforsket av FBI for terrortilknytning to ganger tidligere.

Republikanernes trolige presidentkandidat Donald Trump, som havnet i hardt vær for å takke for «gratulasjonene for å ha rett» etter masseskytingen, har åpnet opp for å forby våpensalg til folk som står på terrorlister og flyforbudslister.

Debatten om USAs våpenlovgivning er utvilsomt en av de mest betente politiske sakene i landet. Mens amerikanere flest klamrer seg fast til deres grunnlovsfestede rett til å eie våpen, skrikes det samtidig om lover som skal forhindre terrorister fra å få kjøpt våpen.

AR-15: Disse våpnene ble konfiskert etter angrepet i San Bernardino. De to riflene er av typen AR-15. Foto: NTB Scanpix / San Bernardino County Sheriffs Department
AR-15: Disse våpnene ble konfiskert etter angrepet i San Bernardino. De to riflene er av typen AR-15. Foto: NTB Scanpix / San Bernardino County Sheriffs Department Vis mer

Det er vanskelig, tilsynelatende også umulig, å utfordre amerikaneres rett til å beskytte hjem og familie med våpen. Men et spørsmål som har blitt reist igjen og igjen er hvorfor i all verden privatpersoner i USA skal få lov til å kjøpe og eie automatvåpen.

Omar Mateen brukte et håndvåpen og et AR-15 automatvåpen i angrepet mot Pulse tidligere denne måneden. Dette semi-automatiske våpenet er blitt brukt i en rekke masseskytinger i USA, og Washington Post har beskrevet våpenet som førstevalget til personer som begår masseskytinger.

- AR-15 er Amerikas rifle, sa en våpenbutikkeier til CBS etter San Bernardino-massakren.


Større skyteepisoder i USA de siste 20 årene:

 • 12. juni 2016 - Orlando, Florida:
  Omar Mateen (29) drepte minst 49 mennesker og skadde 53 under massakren i lokalene til homoklubben Pulse i Orlando. Angrepet er den verste masseskytingen i USAs historie.
 • 2. desember 2015 - San Bernardino, California:
  Syed Rizwan Farook og kona Tashfeen Malik skjøt og drepte 14 mennesker under et juleselskap på et sosialkontor i San Bernardino i California. 22 personer ble skadd i angrepet.
 • 27. november 2015 - Colorado Springs, Colorado:
  En mann drepte tre mennesker ved en abortklinikk i Colorado Springs i Colorado. Gjerningsmannen ble pågrepet.
 • 1. oktober 2015 - Roseburg, Oregon:
  9 personer mistet livet og 9 ble skadd da Cristopher Sean Harper-Mercer skjøt og drepte åtte medstudenter og en lærer ved Umpqua Community College i Oregon. Gjerningsmannen ble drept i en skuddveksling med politiet.
 • 18. juni 2015 - Charleston, Sør-Carolina:
  Den hvite mannen Dylan Storm Roof drepte ni mennesker i en afroamerikansk kirke i Charleston i Sør-Carolina. Gjerningsmannen flyktet, men ble pågrepet dagen etter.
 • 24. oktober 2014 - Washington:
  En 15 år gammel elev skjøt fem personer ved den videregående skolen Marysville-Pilchuck i Washington. Fire av ofrene døde. Gjerningsmannen tok sitt eget liv.
 • 16. september 2013 - Washington D.C.:
  En mann skjøt 12 personer på militærbasen Navy Yard i hovedstaden Washington. Gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet.
 • 14. Desember 2012 - Newtown, Connecticut:
  20 barn og seks voksne mistet livet under skoleskytingen på Sandy Hook-barneskolen i Newtown i 2012. Massedrapsmannen, Adam Lanza, drepte også sin mor før han brutalt drepte barna. Lanza tok sitt eget liv. Skoleskytingen førte til en nasjonal debatt om landets våpenlover.
 • 20. juli 2012 - Aurora, Colorado:
  12 personer ble drept og 58 skadd da James Holmes åpnet ild inne i en kinosal under premieren på Batman-filmen «The Dark Knight Rises».
 • 5. november 2009 - Fort Hood, Texas:
  13 personer ble drept og 32 skadd da Nidal Malik Hasan angrep militærkolleger på militærbasen Fort Hood i Texas. Malik Hasan jobbet som psykolog på basen.
 • 16. april 2007 - Blacksburg, Virginia:
  32 personer ble drept og 17 skadd da 23-åringen Saung-hui Cho gikk til angrep på medstudenter og lærere ved universitetet Virginia Tech i 2007.
 • 20. april 1999 - Columbine, Colorado:
  13 personer ble drept og 24 skadd da Eric Harris og Dylan Klebold, begge elever ved ungdomsskolen Columbine, angrep medelever og lærere.

Kilder: NTB/Washington Post/LA Times

I SORG: Side om side med ektemannen holdt Francine Wheeler en rørende tale om tapet av sønnen Ben (6), som ble skutt og drept i Sandy Hook-tragedien, og oppfordret amerikanere til å ta del i debatten om våpenkontroll. Video: NTB Scanpix Vis mer