Fire funnet skyldig i rasistdrap på romfolk i Ungarn

Satte fyr på hus, skjøt fireåring som prøvde å flykte.

I RETTEN: Fra tingretten i Pest, der dommen i dag falt mot fire ungarske menn. Foto: FERENC ISZA / AFP / NTB SCANPIX
I RETTEN: Fra tingretten i Pest, der dommen i dag falt mot fire ungarske menn. Foto: FERENC ISZA / AFP / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire menn ble tirsdag funnet skyldig i en serie planlagte rasistiske drap på romfolk i Ungarn i 2008 og 2009.

Tre av de ungarske mennene ble dømt til livstid i fengsel for drapene på seks romfolk, inkludert et fire år gammelt barn. Den fjerde fikk en dom på 13 års fengsel.

Drapene sjokkerte landet og førte til anklager om at ungarsk politi ikke gjorde nok for å beskytte en minoritet som i alle år har vært forfulgt.

Foruten de seks som ble drept, ble mange andre såret i angrepene, som skapte en fryktstemning i Ungarns største minoritet. Romfolk utgjør sju prosent av landets befolkning og lever ofte i stor fattigdom.

Angrepene var nøye planlagt og fant sted over en periode på 13 måneder over hele landet. Så lenge gjerningsmennene var på frifot, hersket et klima av panikk blant Ungarns sigøynere.

I et av angrepene satte gjerningsmennene fyr på et hus i en liten landsby en halv time fra Budapest. Da de som bodde der, kom seg ut, ble den 29 år gamle Robert Csorba og hans fire år gamle sønn skutt og drept. En jente ble også alvorlig skadd.

Kvelden før dommen var ventet, sa Csorbas mor, Erzebet Csorba, at hun ikke hadde noen tro på at dommen ville lette på spenningen mellom romfolk og andre ungarere, eller gjøre situasjonen tryggere for dem.

(NTB)