TERROR: Terrortrusselen i Storbritannia ble i dag oppgradert fra alvorlig til kritisk. Det har skjedd fire ganger de siste elleve årene. Foto: NTB Scanpix
TERROR: Terrortrusselen i Storbritannia ble i dag oppgradert fra alvorlig til kritisk. Det har skjedd fire ganger de siste elleve årene. Foto: NTB ScanpixVis mer

Terrortrussel i Storbritannia:

Fire ganger de siste elleve årene har terrortrusselen i Storbritannia vært kritisk. - Det er ganske uvanlig

Terrorforskere sier oppgraderingen fra alvorlig til kritisk har med at gjerningspersonen er på frifot og at de ikke har kontroll over situasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): London ble fredag nok en gang rammet av terror. En hjemmelaget bombe gikk av i en T-banevogn ved Parsons Green, vest i London.

Etter hendelsen, der 29 mennesker ble skadd, opplyste statsminister Theresa May fredag kveld at terrortrusselen i Storbritannia er oppgrader fra alvorlig til kritisk - som vil si at er terrorangrep er nær forestående.

- Det er ganske uvanlig, men når det har skjedd har det ofte skjedd i sammenheng med angrep. Det er fordi gjerningsmannen fortsatt er på frifot og at man ikke har kontroll over situasjonen, forklarer terrorforsker Magnus Ranstorp ved Sveriges forsvarshøyskole til Dagbladet.

Han legger til at det også handler om at de involverte kan ha flere planer om terrorangrep.

Ingen pågrepet

Politiet jakter nå en gjerningsperson som har blitt oppdaget på overvåkingskamera.

BOMBE: Her er bilde fra en video som viser det som trolig er bomben som gikk av inne på T-banen. Foto: NTB Scanpix
BOMBE: Her er bilde fra en video som viser det som trolig er bomben som gikk av inne på T-banen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- De har brukt en improvisert sprengladning, som indikerer at det ikke er veldig profesjonelt gjennomført. Nå har de sett gjerningspersonen på overvåkningsbilder og da er det bare et tidsspørsmål før vedkommende blir tatt, sier terrorforsker ved HiOA, Lars Gule, til Dagbladet.

Han påpeker at han ikke har fulgt mye med på det som har skjedd i London i dag, men sier det mest sannsynlig er islamistisk terror og at det ikke ser ut til å ha vært veldig vellykket.

Nå oppgraderes terrortrusselnivået til kritisk.

- Det har vært flere slike aksjoner på relativt kort tid i Storbritannia. Her er man føre var. Det er ganske naturlig at myndighetene tar den forsiktighetsregelen videre, sier Gule.

Fjerde gangen oppgraderes

Richard Walton, direktør ved terroravdelingen til New Scotland Yard, skriver på Twitter at dette et det femte terrorangrepet i Storbritannia i 2017. Seks andre terrorplaner skal ha blitt stoppet dette året. 379 arrestasjoner og 105 anmeldelser. 32 skal være dømt.

- Uten sidestykke, står det videre.

Selv om det har skjedd en rekke terrorangrep i Storbritannia bare i år, er dette fjerde gang på 11 år at terrortrusselnivået i Storbritannia oppgraderes til kritisk.

Terrorforsker Ranstorp lister opp de fire hendelsene som har vært i forkant de gangene beslutningen om oppgradering har funnet sted:

  • 2006 Transatlantic aircraft plot: Terrorplanen om å detonere flytende eksplosiver om bord på fly som skulle fra Storbritannia til Canada. Eksplosivene var forkledd som en brus. Terrorplanene ble oppdaget av britisk politi under en omfattende overvåkningsstasjon. Etter dette ble reglene for hvor mye flytende man kan ha med inn på fly satt.

  • 2007 Terrorangrep mot Glasgow lufthavn: En bil kjørte inn i terminalbyggingen. Bilen eksploderte og forårsaket en kraftig brann. Ifølge Wikipedia ble en av de to mistenkte alvorlig skadd og fire tilfeldige sivile ble lettere skadd. Politiet har også mistenkt at en tredje gjerningsperson omkom inne i bilen.

  • 2017 Bombingen på Manchester Arena: En hjemmelaget bombe ble detonert idet publikum var på vei ut fra en Ariana Grande-konsert. 23 personer døde, inkludert angriperen. 250 ble skadd. Flere av dem unge mennesker.

  • 2017 Dagens terror på T-bane vest i London: 29 mennesker skadd da en hjemmelaget bombe gikk av inne i en T-banevogn.

- Kunne blitt mye verre

- Det er vanskelig å analysere angrepet når detaljene ikke er kjent ennå. Men det er en ekstremt alvorlig sak. Det kunne blitt mye mye verre om bomba hadde gått skikkelig av, sier Ranstorp.

Pressevakt i Utenriksdepartementet Guri Solberg ber nordmenn i Storbritannia å følge med på nyheter og forholde seg til råd og anbefalinger fra lokale myndigheter og politi.