Fire ganger lydens hastighet mot Mars

Og så endte NASAs «flygende tallerken» i Stillehavet.

FØR TESTEN:  NASA viser fram sin "flygende tallerken" før lørdagens prøvetur fra Hawaii-øya Kauai. Etter lørdagens testtur i fire gangers lydens hastighet, ligger restene i Stillehavet. Foto: Frederic J. Brown, AFP/NTB Scanpix.
FØR TESTEN: NASA viser fram sin "flygende tallerken" før lørdagens prøvetur fra Hawaii-øya Kauai. Etter lørdagens testtur i fire gangers lydens hastighet, ligger restene i Stillehavet. Foto: Frederic J. Brown, AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den amerikanske romorganisasjonen NASA testet lørdag sin «flygende tallerken».

Fartøyet fløy nesten fire ganger lydens hastighet før den styrtet i havet.

En stor ballong fylt med helium løftet NASAs fartøy opp i himmelen over Stillehavet fra en militærbase på Hawaii.

I en høyde på 36.600 meter startet fartøyet sine egne motorer, og steg til rundt 55.000 meter over havet. Toppfarten til fartøyet var 3.8 ganger lydens hastighet.

Fallskjerm åpnet ikke
NASA skulle så teste fartøyets landingsevne. En fallskjerm ble brukt til å senke farten. Men fallskjermen, som skulle gi fartøyet en myk landing, åpnet seg ikke fullstendig - og den «flygende tallerkenen» styrtet i havet.

Fartøyet er en del av i NASAs program for testing av ny teknologi, som i framtiden kan hjelpe mennesker å reise til Mars.

Lørdagens test kostet 150 millioner dollar - om lag 920 millioner norske kroner.

(NTB AFP).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer