Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire ganger mer krim i Oslo enn i New York.

Flere anmeldelser per innbygger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det ble anmeldt 394 000 lovbrudd i Norge i fjor, en nedgang på 1,7 prosent fra 2006. Dermed er tallet på anmeldte forbrytelser det laveste siden midten av 90-tallet. Nedgang i tyverier og vinningskriminalitet har æren for den positive utviklingen, men i Oslo er historien en helt annen.

Stor økning

Antall grove tyverier i hovedstaden økte med 20 prosent fra 2006 til 2007. Økningen i antall tyverier fra personer på offentlig sted økte fra 8000 til 10 600.

Det vil si at i fjor opplevde 29 personer å bli frastjålet noe eller ranet mens de var ute i hovedstaden - hver dag.

Også antall bilinnbrudd i Oslo økte med 18 prosent i Oslo i fjor - til 5200 anmeldte tilfeller.

Politiet i Oslo gir øst-europeiske kriminelle skylden for økningen i vinningskriminalitet.

- Mye tyder på at en stor del av lommetyveriene og bilinnbruddene begås av østeuropeiske statsborgere. Det samme kunne vi konstatere når det gjaldt boliginnbrudd i januar. Da hadde vi en markant oppgang. Etter å ha arrestert 45 rumenske statsborgere, hadde vi en nedgang i antall innbrudd på 50 prosent fra januar til februar, sier visepolitimester Roger Andresen til Dagbladet.

Justisminister Knut Storberget er til dels enig med visepolitimesterens diagnose:

TERRORISERTE OSLO I GÅR KVELD: Med en pistolkopi ranet tre menn minst seks tilfeldig forbipasserende på Grünerløkka i går kveld Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET
TERRORISERTE OSLO I GÅR KVELD: Med en pistolkopi ranet tre menn minst seks tilfeldig forbipasserende på Grünerløkka i går kveld Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer

- Vi kjenner til at en del av økningen skyldes internasjonale omreisende. Vi må få opp oppklaringsprosenten for å komme dette til livs, sier Storberget, og varsler at et nytt DNA-prosjekt til 60 millioner.

Verst i Skandinavia

I fjor var antall anmeldelser av vinningsforbrytelser i Oslo på nitti per tusen innbyggere. Det vil si at nesten en av ti Osloinnbyggere leverte anmeldelse etter å ha blitt frastjålet noe i fjor. Det plasserer Oslo på krimtoppen i Skandinavia.

Dagbladet har sett på statistikken over liknende kriminalitet i andre storbyer i verden.

En uvitenskapelig gjennomgang av tallene på politiets hjemmesider i blant annet Stockholm og København, viser langt lavere tall på dette området enn i Oslo.

Politiet i København mottok i 2006 bare litt over femti anmeldelser for vinningskriminalitet per tusen innbyggere. I Stockholm var anmeldelsene av vinningsforbrytelser i fjor 79 per tusen innbygger.

Også i metropolen New York, som de siste åra har tatt et krafttak for å få bukt med den høye kriminaliteten som preget byen tidlig på 90-tallet, er kriminaliteten tilsynelatende mindre enn i Oslo. Her mottok politiet 22 anmeldelser for vinningsforbrytelser per 1000 innbyggere i 2006.

Antallet anmeldte vinningsforbrytelser i Oslo er med andre ord fire ganger så høyt som i New York, fordelt på innbyggertallet.

- Man skal være varsomme med å trekke sånne paralleller. Men uavhengig av det kan jeg si at tallene for vinningsforbrytelser i Oslo er for høye, sier justisminister Knut Storberget til Dagbladet.

Flere anmeldte voldtekter

Årsstatistikken over anmeldte vinningslovbrudd viser at Oslo i særklasse er verstingen. Vinningsforbrytelser skjer dobbelt så ofte her som i det nest verste fylket, som i fjor var Østfold. I andre enden av skalaen finner vi Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, men henholdsvis 12 og 15 anmeldelser for vinningsforbrytelser per 1000 innbyggere.

Til tross for den voldsomme økningen hovedstaden, går altså vinningskriminaliteten ned på landsbasis totalt sett.

- Tallene viser at kriminalitet er noe vi kan gjøre noe med, at det er ikke noe som er gudegitt. Styrkingen av politiet har gitt resultater, sier justisminister Storberget, som ikke vil gi departementet og politiet all æren for nedgangen:

- En annen årsak kan være at forbrukerartikler blir stadig billigere, og at boliginnbrudd dermed blir relativt mindre lønnsomme.

Antallet voldtekter som ble anmeldt gikk opp i fjor. De 940 registrerte tilfellene er opp 12 prosent fra 2006. Men som alltid er mørketallene store, og det er vanskelig å fastslå om økningen skyldes flere voldtekter, eller at ofre er blitt flinkere til å anmelde.

- Jeg håper det er utslag av at vi har vært flinke til å få folk til å anmelde oftere, sier Storberget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media