Fire grunner til at IS kan være på vikende front

Svekket økonomi, få venner og teknologisk underlegenhet er blant årsakene til at IS kan ha passert toppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I juni 2014 opprettet den sunnimuslimske jihadistgruppen Den islamske stat (IS) sitt såkalte kalifat med IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi i spissen. Den 7. august ga USAs president Barack Obama klarsignal for å starte flyangrep mot den IS.

I et par måneder har IS tatt kontroll over stadig større deler av Irak og Syria, men etter at den amerikanskledede storoffensiven kan det se ut som om det snur. Her er momentene som svekker IS' fremdrift:• For bestialske for selv al Qaida• USAs omfattende arabiske støtte• Teknisk og militært underlegenhet • Svekkede inntekter på grunn av flyangrep mot oljeraffinerier

- Det skjer en polarisering, som kan bety flere IS-krigere. Men kanskje har IS passert toppen, for bombingen fratar dem oljeinntekter og tunge våpen som blir vanskelig å erstatte, sier Sverre Lodgaard, Seniorforsker i Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Han sier også at til at IS gjør de samme feilene som al-Qaida gjorde i Irak, og som førte til at de ble bekjempet der for 7 år siden.

- De forfekter en ekstrem variant av islam, krever at alle skal underkaste seg, og farer fram med en bestialitet som er blitt for mye selv for al Qaida, forklarer han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.