Fire Guantanamo-fanger stilles for krigsrett

Anklages for å være al-Qaidaere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigsrettssakene mot fire Guantanamo-fanger anklaget for å være med i terrornettverket al-Qaida begynner tirsdag. Sakene vil trolig bli svært urettferdige, sier menneskerettsaktivister.

Krigsrettssakene mot fangene, som president George W. Bush kaller «drapsmenn» og USAs justisminister John Ashcroft kaller «svært farlige», skal føres på den amerikanske militærbasen i Guantanamobukta på Cuba.

Amerikanske myndigheter insisterer på at militærrettssakene vil være rettferdige og at dette er den rette måten å behandle Guantanamo-fangene på.

Menneskerettsgrupper og jurister har fordømt de forberedende rettsmøtene til sakene og sier de var urettferdige uten sidestykke og i strid med Folkeretten, deriblant Genèvekonvensjonene, skriver avisa The Independent.

- Vi er bekymret for at reglene for militærkommisjonen ikke vil sørge for en rettferdig sak, sier Wendy Patten i menneskerettsgruppa Human Rights Watch til avisa.

- Militærkommisjonen fungerer som påtalemyndighet, dommer, jury, ankeinstans, og muligens også som bøddel, sier hun videre. (.NTB)

(NTB)