NAZIMARSJ: 300 motdemonstranter møtte de cirka 30 nazistene som møtte opp i Moss. Video: John Færseth Vis mer Vis mer

Høyreekstremister demonstrerer i Fredrikstad og Moss

Fire høyreekstreme ble banket opp etter demonstrasjon

Like etter at nazidemonstrasjonen i Fredrikstad var over, ble fire høyreekstreme angrepet av folk fra venstresida i et parkeringshus like ved.

Lørdag ettermiddag ble det holdt markeringer av nazigrupperingen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) i Fredrikstad og Moss. I begge byene dukket det opp motdemonstranter.

Klokka 16.00 skriver politiet i en pressemelding at torgmøtene til DNM nå er avsluttet, og at politiet dermed trapper ned sin beredskap.

- Ikledd sirkusantrekk

I Fredrikstad dukket det opp cirka 50 medlemmer av DNM. Like bortenfor, bak sperringer, var rundt 100 motdemonstranter på plass, ifølge politiet.

- Noen av motdemonstrantene var ikledd sirkusantrekk. De danset og slo på trommer, mens noen av dem er mer sinte og prøvde å komme seg over gjerdet, men ble stoppet av politiet, fortalte John Færseth, forfatter og konspirasjonsteori-ekspert.

Den varslede nazidemonstrasjonen i Fredrikstad gikk relativt rolig for seg, uten noe særlig bråk.

- Politiet har hatt god kontroll på situasjonen, og det forholdt seg stille og rolig på stedet, sa Ronny Samuelsen, operasjonsleder ved Øst politidistrikt, til Dagbladet tidligere i dag.

Fem personer pågrepet

I etterkant av markeringen oppsto håndgemeng mellom en gruppe medlemmer fra DNM og motdemonstranter. Politiet har ingen opplysninger om at noen er skadet, men fem motdemonstranter er innbrakt av politiet.

- Vi fikk melding om slåssing klokka 11.32, etter at markeringen var over. Disse personene fra DNM var på vei vekk fra stedet, men ble angrepet av noen fra venstresiden, sa operasjonsleder Samuelsen.

- Vi har pågrepet fem personer i den saken der. De er fra venstresiden. Mer detaljer om selve hendelsen har vi ikke fått inn. De pågrepne vil bli transportert til arresten, sa Samuelsen.

- De fem er militante antifascister, mente Færseth.

Sionister og homolobby

Noen stor demonstrasjon var det ikke. Tvert om, var det heller glissent i Fredrikstad. Nestleder i Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM), Tommy Olsen, holdt appell inntil mikrofonlyden gikk av.

- Talen fra nestlederen gikk veldig inn i det konspirasjonsteoretiske bildet de har: De mener det er sionister, altså jødemakt som styrer verden, og at NATO og EU er redskaper for dette, kommenterer Færseth.

- Han sa at man måtte kjempe mot globalistiske krefter som EØS og NATO, som han mener drar oss inn i kriger og som sørger for at vi oversvømmes med masse migranter. Og så var det viktig å kjempe mot sionistene, som de mener styrer verden, fortalte Færseth videre.

Den såkalte homolobbyen fikk også sitt:

- Han sa at homolobbyen prøver å bryte ned tradisjonelle kjønnsroller, og at det ikke lenger er noen naturlige ulikheter igjen. Men talen ble kortere enn ønsket fordi høyttaleren ikke lenger fungerte, sa Færseth.

NAZIMARSJ: Fem personer er pågrepet etter nazidemonstransjonen i Fredrikstad, melder politiet. Video: John Færseth Vis mer

Fire personer pågrepet

Klokka 13 var DNM-demonstrantene i Moss. Politiet, som varslet på forhånd at de ville ha stor tilstedeværelse også der, anslår at det dukket opp nærmere 200 motdemonstranter og cirka 50 medlemmer fra DNM.

Færseth dro fra Fredrikstad til Moss, og fortalte DNM-medlemmene og motdemonstrantene ropte slagord til hverandre. Det hadde også vært noe bråk på stedet.

- Mot-demonstrantene har vært fredelige både her i Moss og i Fredrikstad. Det er bare et mindretall som byr opp til bråk, forteller Færseth.

Her ble fire personer, to fra hver side, bortvist i løpet av markeringen. Tre DNM-medlemmer og én motdemonstrant ble innbrakt av politiet for ikke å ha etterkommet politiets pålegg. Et av DNM-medlemmene blir anmeldt for forsøk på kroppskrenkelse, ifølge politiet.

Demonstrasjonen i Moss er nå over.

Svensker pågrepet på grensa

I tillegg er i alt fire svenske borgere lørdag pågrepet på grensen til Norge. De fire har tilknytning til DNM.

De fire svenskene ble ifølge politiet pågrepet med hjemmel i utlendingsloven paragraf 106 i forbindelse med utvidet territorialkontroll på grensen mot Sverige.

Minst tre av de fire er tidligere straffedømte og vil bli vurdert bortvist fra Norge av hensyn til offentlig orden og sikkerhet.