Fire israelere drept

Fire israelere ble drept da væpnede palestinere trengte inn i en bosetting på Vestbredden torsdag kveld, melder israelsk TV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelsk fjernsyn meldte at fire israelere ble skutt ned og drept og minst fem andre såret før palestinerne forskanset seg med gisler i en av bygningene i bosettingen Itamar nær Nablus.

Israelske soldater kom til unnsetning, og det ble senere meldt om skuddveksling og granateksplosjoner i bosettingen. Et ukjent antall israelere skal ha blitt såret i aksjonen.

29. mai ble tre tenåringer drept i den samme bosettingen etter at en væpnet palestiner kom seg inn i bebyggelsen og skjøt rundt seg.

Ulike palestinske grupper betrakter bosetterne som ulovlige kolonister på okkupert område.

Steile fronter

Israel har besluttet å gjenokkupere palestinske områder så lenge terroraksjonene fortsetter. Palestinske grupper sier aksjonene vil fortsette så lenge deler av Gaza og Vestbredden er okkupert.

- Vi befinner oss i en legitim selvforsvarsprosess, sa Nafez Azzam, en av lederne for Islamsk hellig krig, og avviste dermed en bønn fra president Yasser Arafat om å stanse angrepene på sivile israelere.

- Israel vil fortsette med sine aksjoner i selvforsvar for å stoppe terroristene før de gjennomfører sine forbrytelser, sa Gideon Meir, en framtredende tjenestemann i utenriksdepartementet.

Mobiliserer

Etter at 26 israelere ble drept i to selvmordsaksjoner på to dager i Jerusalem lanserte Israels statsminister Ariel Sharon en tøffere linje og truet med å gjenokkupere palestinske områder som svar på nye aksjoner.

Den israelske hæren startet torsdag krisemobilisering blant deler av reservestyrkene, ifølge den statlige radioen i landet. Det ble ikke sagt noe om bakgrunnen for tiltaket eller om hæren forbereder større operasjoner. Men mobiliseringen kom samtidig som hæren har trappet opp aktiviteten i selvstyrte palestinske områder på Vestbredden.

Bare noen timer etter at den siste selvmordsbomben smalt i Jerusalem gikk israelske styrker inn i Betlehem, med støtte fra 60 stridsvogner og pansrede kjøretøy, samt helikoptre. Soldatene etablerte stillinger i sentrum av byen, ikke langt fra Fødselsekirken. De gikk også inn i flyktningleiren Dheisheh, like ved siden av.

Venter med plan

De siste dagers blodige hendelser har fått USAs president George W. Bush til å utsette kunngjøringen av sine visjoner for en løsning på konflikten. Det får vente til partene er mer mottagelige for å fokusere på fred, er beskjeden fra Det hvite hus.

Observatører ser ikke lyst på situasjonen.

- Dersom Bush ikke presenterer en gjennomførbar plan, tror jeg ikke vi vil få noen løsning. Vi vil fortsette voldssyklusen, sa Ali al-Jerbawi, professor i statsvitenskap ved Blir Zeit-universitetet på Vestbredden.

Det er måneder siden det fant sted noen seriøse våpenhvileforhandlinger, og partene står stadig steilere mot hverandre, etter 21 måneder med palestinsk opprør. Sharon avviser fredsforhandlinger inntil volden har stanset fra palestinsk side. (NTB(