Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire jordskjelv rystet stillehavsøyer

- Folk er hysteriske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Et nytt, kraftig jordskjelv rammet torsdag øystaten Vanuatu i Stillehavet. Skjelvet er det fjerde på mindre enn et halvt døgn.


Det siste skjelvet rystet området klokka 10.30 norsk tid torsdag. Det hadde ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret US Geological Survey (USGS) en styrke på 7,0. Episenteret var 35 kilometer under havbunnen, knappe 30 mil nordvest for øya Santo.

Noen timer tidligere rystet tre andre kraftige jordskjelv havbunnen utenfor Vanuatu-øyene. Områder langs kysten av flere av øyene i regionen ble evakuert, men det ble raskt klart at det ikke var fare for noen stor tsunami.

Rystelsene førte til at det oppsto en jordskjelvbølge, men den var liten, ifølge The Pacific Tsunami Warning Centre.


Panikk

Kort etter jordskjelvene ble det sendt ut tsunamivarsel til et stort område sørvest i Stillehavet. På Ny Caledonia ble flere skoler evakuert, og på Loyalty Islands fikk folk fått beskjed om å komme seg bort fra kysten og opp i høyden.

På Vanuatu brøt det ut panikk etter at både lokale innbyggere og turister hevdet at de hadde sett store bølger utenfor kysten.

- Folk er hysteriske og forsøker å finne ut hva som skjer og kontakter familiemedlemmer, forteller en kilde i hjelpeorganisasjonen Care Australia til nyhetsbyrået AFP.

De tre første jordskjelvene utenfor Vanuatu kom med kort tids mellomrom. De hadde en styrke på henholdsvis 7,8, 7,7 og 7,1 ifølge USGS.


Tsunamivarsel

Det ble meldt om fare for jordskjelvbølger så langt unna som i Australia, New Zealand og Indonesia, og dessuten på Papua New Guinea, Fiji og en rekke andre stillehavsøyer.

Tsunamivarselet ble sendt ut om lag en uke etter at minst 180 mennesker omkom i en jordskjelvbølge på Samoa-øyene og Tonga.

Kort tid før skjelvene ved Vanuatu kom det melding om et jordskjelv med en styrke på 6,7 ved øygruppa Sulu i nærheten av Filippinene.

Det er ikke meldt om skadde eller materielle ødeleggelser etter de undersjøiske jordskjelvene.

(NTB)

Kartet fra US Geological Survey viser hvor det kraftigste av jordskjelvene utenfor Vanuatu ble utløst torsdag morgen. Foto: REUTERS/SCANPIX
Kartet fra US Geological Survey viser hvor det kraftigste av jordskjelvene utenfor Vanuatu ble utløst torsdag morgen. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling