- TATT AV NARKOKARTELL: Mexicos nasjonale menneskeretts-kommisjon (CNDH) etterlyser handling fra myndighetene etter at fire meksikanske journalister er meldt savnet i eller i nærheten av staten Durango nord i landet. På bildet vises beslagvalgte våpen foran angivelige medlemmer av et narkokartell. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Carlos Jasso/Scanpix
- TATT AV NARKOKARTELL: Mexicos nasjonale menneskeretts-kommisjon (CNDH) etterlyser handling fra myndighetene etter at fire meksikanske journalister er meldt savnet i eller i nærheten av staten Durango nord i landet. På bildet vises beslagvalgte våpen foran angivelige medlemmer av et narkokartell. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Carlos Jasso/ScanpixVis mer

Fire journalister trolig tatt av narkokartell i Mexico

Myndighetene får refs for manglende etterforskning i angrep på journalister. Hittil i år har sju reportere blitt drept i narkokrigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Mexicos nasjonale menneskeretts-kommisjon (CNDH) etterlyser handling fra myndighetene etter at fire meksikanske journalister er meldt savnet i eller i nærheten av staten Durango nord i landet, skriver nyhetsbyrået AP.

Blant de forsvunnede er to kameramenn fra TV-kanalen Televisa, en reporter for Multimedios television og en reporter for avisa El Vespertino.

- Journalister blir sårbare - Mangelen på etterforskning i angrep på journalister har gjort dem mer sårbare i å gjøre jobben sin, skriver CNDH i en pressemelding.

Kommisjonen er statlig, men juridisk, organisatorisk og funksjonell fri fra Mexicos føderale myndigheter.

Staten de skal være savnet i, Durango, er blant statene i Mexico som er mest plaget av kriminalitet som følge av narkotikakrigen. Delstaten er blant de såkalte «Golden Triangle States» sammen med Chihuahua og Sinaloa fordi de tre lederne i det mektige Juarez-kartellet holder til i de respektive statene.

Kartellets væpna fløy, La Linea, består av meksikanske smuglere og korrupte politifolk fra Juarez og Chihuahua, og er en hensynsløs gjeng. Juarez-kartellet er er kjent for å halshugge sine rivaler, lemleste likene og legge likdelene på offentlige steder for å skape frykt blant politi og rivaliserende gjenger.

- Truet inn i biler De fire journalistene forsvant i Laguna-metropolen, som ligger mellom Durango og nabostaten Coahuila.

Ifølge CNDH ble tre av mennene plukket opp i går formiddag, mens den fjerde ble kidnappet på natta. Å plukke opp folk og presse dem inn i ventende biler er en kjent teknikk brukt av narkokartellene som herjer i området.

REFSER MYNDIGHETENE: Myndighetene i Mexico får refs for manglende etterforskning i angrep på journalister. Her fra en demonstrasjon der meksikanske journalister protesterer mot drapet på en av deres kollegaer. Foto: EPA/SCANPIX
REFSER MYNDIGHETENE: Myndighetene i Mexico får refs for manglende etterforskning i angrep på journalister. Her fra en demonstrasjon der meksikanske journalister protesterer mot drapet på en av deres kollegaer. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Påtalemyndigheten mener tjenestemenn ved et fengsel i Durango-byen Gomez Palacio, der noen av journalistene holder til, skal ha latt kriminelle forlate fengselet midlertidig for deretter å gi dem våpen og kjøretøy for utføre drap, ifølge nyhetsbyrået AP.

Beltrán-Leyva-, Juárez-, Sinaloa- og Los Zetas-kartellene holder til i Durango.

Hittil i år har minst sju journalister blitt drept i Mexico. Mange flere har mottat trusler fra narkokartellene.