Fire lemurer funnet. Intens leteaksjon

Fire av de fem lemurene som har forsvunnet fra Den lille dyrehage er funnet.

SAVNET: De fem lemurene spaserte ut av dyrehagen onsdag denne uka. Foto: Den lille dyrehage
SAVNET: De fem lemurene spaserte ut av dyrehagen onsdag denne uka. Foto: Den lille dyrehageVis mer

SISTE: To lemurer til er funnet. Det opplyster daglig leder, Terje Jensen ved Den lille dyrehage til Dagbladet klokka 16.43.

Til sammen er nå fire lemurer funnet igjen.

- Det er guds lykke at de to andre lemurene ble oppdaget av et par på en hytte. De befant seg 2 kilometer i luftlinje fra dyrehagen, sier han.

Én lemur er fortsatt savnet. Ifølge Jensen er dette en hunnlemur som er «lederen» i gruppa med lemurer som forsvant. Han forteller at søket fortsetter for fullt for å finne henne.

- Det er et fantastisk engasjement, sier han.

Satt og solte seg

Fem lemurer av rasen ringhalelemur fra Madagaskar forsvant fra Den lille dyrehagen i Brokelandsheia i Aust-Agder onsdag denne uka.

Ifølge NRK ble to av de savnede lemurene funnet lørdag ettermiddag. Det har vært en intens leteaksjon etter lemurene lørdag.

- Ja, det stemmer. Den ene ble funnet på formiddagen i dag omtrent 700 meter fra dyrehagen. Plutselig satt den på en stein og solte seg. Den gikk rolig inn i et hundebur og virket fornøyd med å ha trygge omgivelser rundt seg, sier Terje Jensen, daglig leder ved dyreparken til Dagbladet tidligere i dag.

Håp

Den andre lemuren ble funnet litt senere på dagen. Den ble funnet bare noen hundre meter fra stedet der den første ble funnet. Også den satt på en stein og solte seg.

- Det gir håp om at vi også skal klare å finne de andre tre, sa Jensen.

Han forteller at over 100 personer har lett intenst i nærområdet i hele dag. Jensen har vært bekymret for lemurene i forbindelse med at været de siste dagene er blitt kaldere.

- Det er kaldt om natta og det ser vi på som kritisk. Vi mener de likevel skal tåle temperaturene lenge, sa han i går til Dagbladet.

Dyrehagen ligger på nordsida av E18 i Gjerstad kommune i Brokelandsheia i Aust-Agder. Brokelandsheia ligger mellom Kragerø og Risør. Det er mange tusen mål skog øst for dyrehagen. Det er i denne skogen lemurene tok veien.

Følges opp av veterinær

Lemurene som er funnet får nå mat, drikke og hvile. De blir satt i karantene og skal følges opp av veterinær.

- De er medtatt etter å ha vært ute i tre døgn. Det har vært kaldt om natta, sier Jensen.

Han forteller at det kom inn tips om flere lemurer som hadde blitt observert i går kveld. De hadde ikke vært like rolige som lemurene som ble funnet i dag.

- Vi er glade for at det er fint vær og sol i dag, sier Jensen.

Borte i flere dager

Det var onsdag 1. mai i 14.30-tida at dyrepasseren fikk melding fra besøkende i dyrehagen om at de fem lemurene som tilhører dyrehagen hadde spasert ut av parken gjennom døra der gjestene kommer inn.

Lemurene beskrives som tamme og rolige.

Etter å ha lett siden onsdag. Gikk ledelsen i dyreparken i går ut og meldte at lemurene var savnet. Dyreparken etterlyset hjelp fra lokalbefolkningen for å finne de verdifulle lemurene.

Vanligvis bor lemurene i dyreparkens regnskog som er på 1200 kvadratmeter. De er vant til tropisk klima.

Jensen trodde ikke det var fare for at rovdyr kunne ta livet av lemurene, som oppholder seg i trærne for det meste.

- Ved trusler kommer de seg opp i trærne på null komma niks. De betyr utrolig mye for oss. Vi vil fortsette å lete til vi får svar, sa Jensen til Dagbladet i går.