Fire livstruende syke av metanol

- Politiet i Østfold tror flere har kjøpt tresprit i den trod at det var vanlig alkohol. Fem milliliter kan være dødelig. - Vi er mildt sagt bekymret, sier politiet..

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire fra Østfold skal ha fått i seg metanolen uavhengig av hverandre. Tilstanden for to av dem skal være alvorlig, og seksjonsoverlege Odd Helge Hunderi ved Sykehuset Østfold slår nå alarm.

- Vi har grunn til å tro at det er metanol i omløp på det illegale markedet. Flere andre personer i distriktet kan være i besittelse av metanol uten å selv vite det, sier Hunderi til Fredrikstad Blad.

Tresprit, eller metanol, skal være svært vanskelig å skille fra vanlig sprit - etanol.

- To av pasientene kommer fra Moss, en er fra Onsøy og en fra Fredrikstad, sier politioverbetjent Øivind Sveistrup ved Moss politistasjon til NTB.

Vet hvor de kjøpte metanol

Han er bekymret for at det kan være mer metanol i omløp.

- Denne pasienten har drukket av en 10 liters plastflaske. Det er nifst, fordi det kan bety at vi snakker om et stort parti smuglersprit med sterk konsentrasjon av metanol, sier han.

- Vi er bekymret, for å si det mildt.

Politiet vet hvem som har solgt denne plastflasken, og forsøkte torsdag formiddag å pågripe mannen. Han ble imidlertid ikke funnet i sitt hjem.

En annen av pasientene har drukket fra polflaske av merket Koskenkorva, mens en annen har fått i seg den livsfarlige spriten fra en Hammer Vodka-flaske.

- De kan imidlertid ha tappet spriten over på disse flaskene selv, sier Sveistrup.

- Mister trolig synet

Fredag ble kvinnen (57) fra Moss lagt inn med metanol-symptomer. Hjemme hos henne fant de en halvflaske sprit som hun hadde drukket av. Flasken er nå sendt til Kripos som ønsker å finne ut hva kvinnen har fått i seg.

Lørdag ble en 72-åring fra Fredrikstad lagt inn med symptomer på metanol-forgiftning.

De skal begge ha vært i livsfare, men legene tror nå de er reddet.

- Mye tyder på at i hvert fall den ene kommer til å miste synet, sier Hunderi til lokalavisa i Fredrikstad.

Seksjonsoverlege Hunderi forteller at vanlige symptomer av å drikke tresprit er svimmelhet og brekninger. Senere vil man kunne få sysnforstyrrelser og pustevansker. Å bli blind er en vanlig senvirkning.

(Dagbladet.no/ntb)