JEVNT VALG: På Færøyene bor det nesten 50 000 mennesker og på Grønnland litt over 57 000. Sammen danner disse øyene den Nordatlantiske Gruppe og har fire mandater - to hver - i den danske nasjonalforsamlingen Folketinget. I et ellers jevnt valg kan disse spille en avgjørende rolle. Foto: Scanpix
JEVNT VALG: På Færøyene bor det nesten 50 000 mennesker og på Grønnland litt over 57 000. Sammen danner disse øyene den Nordatlantiske Gruppe og har fire mandater - to hver - i den danske nasjonalforsamlingen Folketinget. I et ellers jevnt valg kan disse spille en avgjørende rolle. Foto: ScanpixVis mer

Fire mandater kan avgjøre det danske valget

Grønland og Færøyene kan tippe et jevnt valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det tette løpet kan bety at Helle Thorning-Schmidt får bli på statsministerposten, skriver Dansk TV 2 etter at de slipper valgdagens første meningsmåling. 

Folketingets forretningsutvalg har spurt mediene om å la være å offentliggjøre valgdagsmålinger på selve valgdagen før urnene stenger klokken 20, slik at danskene skal få stemme i ro og fred. Ifølge Politiko.dk har flere medier har gått med på dette, blant annet DR og TV 2 samt Jyllands-Posten og Berlingske. 

Klokken åtte ble derfor den første offentliggjort i de store danske avisene. Rød blokk får 86 mandater, mens blå blokk får 89 mandater i Folketinget på den danske TV-kanalen DRs valgdagsmåling. Danske TV 2s måling gir de røde 87 og de blå 88 mandater. 

Avgjørende øyer Så hvorfor skriver dansk TV 2 at Thorning-Schmidt kan bli sittende, når det er den blå blokken som leder med en eller to knappe mandater.

- Siden de nordatlantiske mandater skal telles med, skriver Dansk TV 2 videre.

Færøyene, en liten øygruppe omlag 600 kilometer vest for Bergen. Enda lenger vest, geografisk plassert i Nord-Amerika, verdens største øy, Grønland. Sammen danner disse øyene den Nordatlantiske Gruppe og har fire mandater - to hver - i den danske nasjonalforsamlingen, Folketinget. 

På Færøyene bor det nesten 50 000 mennesker og på Grønnland litt over 57 000.  I et ellers jevnt valg kan disse spille en avgjørende rolle. Begge to, med sine indre selvstyrer, kan spille nøkkelroller i danske valget.

Valgforsker Robert Klemmensen fra Syddansk Universitet sier til Jyllands-Posten at han ikke er i tvil.

- Jeg er sikker på at det blir de fire nordatlantiske mandater som avgjør valget.

Så selv om de første opptellingene fra flere steder i landet offentliggjøres klokken 21, og det samlede landsresultatet skal være klart klokken 23 kan det se ut til at danskene må holde pusten til klokken 03.00 fredag morgen. 

Først da er det ventet at Færøyene og Grønland er ferdig opptalt. Dette kommer av tidsforskjellen.

Flere røde mandater Valgforskere har antatt at Grønland sender to røde kandidater, mens Færøyene sender én rød og én blå. I utgangspunktet er det ingen som vet hva grønlandske velgere tenker. Meningsmålingene som har vært tydelig til stede ellers i den tre uker lange danske valgkampen, har ikke blitt gjennomført på hverken Færøyene eller i Grønland fordi det er for dyrt for avisene. 

Det skal velges totalt 179 medlemmer til Folketinget, danskenes nasjonalforsamling, når befolkningen i dag går til valgurnene. De skal bestemme om Helle Thorning-Schmidt får fortsette som statsminister - eller om tidligere statsminister og leder av opposisjonspartiet Venstre, Lars Løkke Rasmussen, skal overta.