Fire måneder gamle Armina døde på mors rygg

I går gråt Anna Monjati. Hun ble reddet fra en tretopp i Mosambik. Men på ryggen bar hun et dødt barn, fire måneder gamle Armina. Hun var død av sult. Hjelpen kom for seint for henne. Den kunne ha kommet tidsnok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Internasjonale hjelpeorganisasjoner har lenge etterlyst en beredskapsstyrke mot naturkatastrofer. Derfor kommer ikke den seine hjelpen til flomkatastrofen i Mosambik overraskende på dem.

- FN-ansvar

- Allerede i fjor påpekte Det internasjonale Røde Kors akkurat dette. Vi slo fast at det så raskt som mulig måtte etableres en slik styrke. Samtidig slo vi fast at det er vel så viktig å få satt i gang et arbeid som forebygger slike naturkatastrofer, sier generalsekretær Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors. - Hvem skal ha ansvaret for en slik styrke? - Det naturlige ville være å gi ansvaret til FN. Det viktigste vil imidlertid være å få etablert en styrke som rekker fram tidsnok og som har spesiell kompetanse for en slik oppgave, sier Mollekleiv. Skifte i verdens klima har gjort naturkatastrofer voldsommere enn tidligere. Men hjelpearbeidet er fortsatt avhengig av at verdenssamfunnet gir penger og stiller nødvendig utstyr til rådighet. I Mosambik ventet verden for lenge. Tusenvis av mennesker er omkommet i flommen. Først nå er det slått full alarm. Helikoptere, båter og annet utstyr er nå på vei fra USA og Storbritannia. Men det er fortsatt usikkert når utstyret kan settes inn i redningsarbeidet. Den britiske regjeringen innrømmet i går at en krangel mellom ulike departementer om hvem som skal betale for helikoptrene, hadde forsinket deres avreise.

- Sultet i hjel

Anna Manjati fortalte i går at hun, datteren Armina og ektemannen Carlos ikke hadde rukket å få med seg mat da de måtte flykte fra flommen og opp i et tre. - Armina sultet i hjel, sa Anna da hun og ektemannen var brakt i sikkerhet. Mange tusen andre sitter fortsatt i tretopper og på hustak og venter på å bli reddet.

Malariaen kommer

Ifølge FN viser nesten halvparten av alle de som er reddet i området rundt Save-elva tegn på å være smittet av malaria. Mosambiks president Joaquim Chissano hevder nå at Mosambik vil trenge minst fire milliarder kroner for å komme på fote igjen. Det er fire ganger mer enn det han ba om for noen dager siden. - Da trodde jeg at flommen rammet 300000 av våre innbyggere. Nå viser det seg at minst en million vil bli påvirket av flommens herjinger, sa Chissano.