Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire måneder siden giftangrepet: To eksponert for «ukjent stoff» - igjen

Politiet omtaler situasjonen som en «alvorlig hendelse».

UKJENT STOFF: To personer ble innlagt på Salisbury District Hospital etter å ha blitt eksponert for et «ukjent stoff» lørdag. Foto: Chris J. Ratcliffe / AFP / NTB Scanpix
UKJENT STOFF: To personer ble innlagt på Salisbury District Hospital etter å ha blitt eksponert for et «ukjent stoff» lørdag. Foto: Chris J. Ratcliffe / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire måneder har gått siden giftangrepet som sjokkerte hele verden og skapte en alvorlig diplomatisk krise mellom Storbritannia og Russland.

4. mars ble den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter utsatt for et ukjent stoff i Salisbury, England. De ble funnet bevisstløse på en benk. Det tok ikke lange tiden før det ble slått fast at de hadde blitt utsatt for nervegiften Novitsjok.

En ny, liknende hendelse, har sjokkert lokalsamfunnet, og britiske medier trekker fram Skripal-saken på ny. 30. juni ble en kvinne og en mann, begge i 40-åra, funnet bevisstløse i et hus i Amesbury, som er en del av Salisbury-distriktet sør i England. De ble funnet omkring 13 kilometer fra der Skripal og datteren ble forsøkt drept.

Antiterrorpoliti kobles inn

Prøver av stoffet som forgiftet mannen og kvinnen lørdag, blir sendt til eksperter på kjemiske våpen for testing.

Saken etterforskes av antiterrorpoliti, melder Sky News onsdag formiddag.

- Som man kan forvente, på grunn av de siste hendelsene i Salisbury, jobber antiterrorpolitiet sammen med kolleger fra Wiltshire-politiet om hendelsen i Amesbury, sier Scotland Yard i en uttalelse.

FORGIFTET: Det skal ha blitt funnet nervegift på restauranten Sergei og Julias Skripal spiste på bare et par timer før de ble funnet livløse i en park i Salisbury. Dette bildet er ikke tatt under restaurantbesøket 4. mars. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
FORGIFTET: Det skal ha blitt funnet nervegift på restauranten Sergei og Julias Skripal spiste på bare et par timer før de ble funnet livløse i en park i Salisbury. Dette bildet er ikke tatt under restaurantbesøket 4. mars. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Bevisstløse

- Nødetatene rykket ut til en adresse i Muggleton gate i Amesbury lørdag kveld, etter at en mann og kvinne ble funnet bevisstløse, heter det i en pressemelding fra politiet.

De er kritisk skadd etter å ha blitt eksponert for et ukjent stoff. Politiet omtaler situasjonen som en «alvorlig hendelse», melder Sky News.

Politiet trodde først at de to hadde blitt bevisstløse etter bruk av narkotiske stoffer, «muligens heroin eller crack fra et urent parti».

- Ytterligere tester pågår nå for å slå fast hva slags stoff som har gjort disse pasientene syke. Vi holder alle muligheter åpne når det gjelder omstendighetene rundt denne hendelsen, heter det i politiets uttalelse.

For øyeblikket er det ikke klart om noe kriminelt har skjedd.

Begge ble innlagt på Salisbury District Hospital lørdag. Her ble også Skirpal og datteren behandlet etter giftangrepet i mars. Da de ankom sykehuset trodde leger og annen helsepersonell at de hadde tatt en overdose av narkotika.

Sperrer av steder

Flere steder, som skal være områder hvor individene tilbrakte tid i perioden før de ble syke, ble avsperret over natta i og rundt Amesbury og Salisbury som et forebyggende tiltak.

Ifølge The Guardian er ett av områdene byens baptistkirke, som er avsperret og blir bevoktet av tre politimenn. Avisa beskriver kirken som en moderne, rød mursteinsbygning som ligger en liten kjøretur unna adressen der mannen og kvinnen ble funnet.

Dette skal være det siste stedet mannen og kvinnen ble sett, skriver Sky News.

Også Dronning Elizabeths hage i sentrum av Salisbury har blitt avsperret. Parken inneholder blant annet en lekeplass og parkeringsplass. Politiet har ikke bekreftet at disse avsperrede områdene er tilknyttet hendelsen i Amesbury.

- Forbauset og sjokkert

Forrige helg hadde kirken en pengeinnsamling, og en ansatt bekrefter at kvinnen og mannen var til stede.

- Vi forstår at dette kan være siste arrangementet paret deltok på, sier Roy Collins, kirkesekretær ved baptistkirka, til Sky News.

Rundt 200 mennesker deltok på arrangementet, inkludert mange familier med barn, men ifølge Collins skal ingen andre ha blitt syke eller fått bivirkninger.

Han forteller at politiet sperret av kirka klokka seks om morgenen onsdag.

- Vi er alle forbauset og sjokkert - naturligvis har forbindelsen med Salisbury og hendelsene der medført en økt offentlig interesse, sier Collins.

Paret skal ikke være medlemmer av kirka eller faste gjester.

Bekymrede naboer

Naboer i gata Muggleton gate forteller til lokalavisa at politiet ikke har informert dem om hva som foregår.

Jake Murphy forteller til Salisbury Journal at han så fem eller seks politibiler kjøre mot huset, men at beboerne i området ikke har blitt fortalt hva som foregår.

En annen nabo, Justin Doughty sier at han er bekymret over mangelen av informasjon.

- Det er bekymringsfullt fordi de har erklært en alvorlig hendelse uten at noen av oss har fått noe informasjon. Du skulle tro de ville gått dør til dør for å informere om hva som hadde skjedd, men det har ikke blitt nevnt engang.

NERVEGIFT: Mannen bak nervegiften «Novichok» forklarer hvordan den angriper kroppen. To personer er på sykehus etter å ha blitt utsatt for giften. Video: CNN/NTB Scanpix Vis mer

Liten risiko

Wiltshires politisjef, Angus Macpherson sier til BBC at det ikke er noe som indikerer at denne hendelsen er forbundet med Skripal-saken på dette tidspunktet.

Britiske helsemyndigheter opplyser at det ikke er grunn til å anta at det foreligger noen større risiko for allmennheten.

- Basert på antall berørte tilfeller er det ikke trodd at det er en betydelig helserisiko for det bredere publikum. Dette vil bli vurdert kontinuerlig ettersom ytterligere opplysninger blir kjent, opplyste politiet på Twitter. Dette er det foreløpige rådet fra Public Health England (PHE).

Diplomatisk krise

Britiske myndigheter anklager Russland for å ha stått bak angrepet på Skripal og datteren. Russland avviser beskyldningene. Saken utløste diplomatisk krise mellom Russland og Storbritannia, og etter hvert også mellom Russland og resten av Vesten etter hvert som andre land stilte seg på britenes side.

Julia Skripal var i koma i 20 dager og ble utskrevet 11. april. Faren ble utskrevet 18. mai. Han har så langt ikke snakket med mediene, men datteren har i intervju sagt at hun har hatt store smerter og at det har tatt tid å bli bedre.