Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire måneders fengsel for å sulte i hjel 92 dyr

Mann i 30-åra dømt.

DØDENS FJØS: Dette var noe av synet som møtte Mattilsynet, som kom på inspeksjon i fjøset 20. mars i fjor etter varsel fra naboer. Alle de 92 kuene og kalvene var døde. De hadde ikke fått mat siden før jul tre måneder tidligere. Foto: Politiet.
DØDENS FJØS: Dette var noe av synet som møtte Mattilsynet, som kom på inspeksjon i fjøset 20. mars i fjor etter varsel fra naboer. Alle de 92 kuene og kalvene var døde. De hadde ikke fått mat siden før jul tre måneder tidligere. Foto: Politiet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann i 30-åra er i Namdal tingrett dømt til fire måneders fengsel etter at 92 storfe sultet i hjel i fjøset hans vinteren 2014. Aktors påstand var halvannet års fengsel.

Etter tips fra bekymrede naboer kom Mattilsynet til et forferdelig syn og lukt 20. mars i fjor: 92 storfe lå livløse i «dødens fjøs».

I retten har mannen forklart dyretragedien med sin egen livskrise, som ble utløst seinhøsten 2014 da faren ble alvorlig syk.

- Grusomt syn Like før jula i 2014 låste han fjøsdøra, uten å sette sine bein der igjen før i februar 2015 da vannet frøys. Heller ikke da gikk han inn til dyrene.

Politiet har ikke lagt skjul på at det var en tøff opplevelse å komme til gården.

- Det er et grusomt syn når du finner rundt 70 døde dyr i et fjøs, sa lensmann Stein Erik Granli til Dagbladet i mars. Tallet på døde dyr har siden altså blitt oppjustert til 92.

Vurdert som tilregnelig Retten mener bonden har utvist forsett ved bevisst å ikke gi dyrene vann og mat. Mannen er også strafferettslig tilregnelig.

- Han forsto at opphør av fôring av dyrene over så lang tid ville føre til at alle dyr som befant seg i fjøset, sultet i hjel. Det var bare et spørsmål om tid. Dyrene ble påført mye lidelse ved at de ble utsatt for langvarig sult, heter det i dommen ifølge NTB.

Retten mener straffen i utgangspunktet burde være et halvt års fengsel, men bonden får to måneders strafferabatt på grunn av uforbeholden tilståelse.

I dommen får mannen også forbud mot å holde husdyr i ti år fremover. Han må også betale en erstatning til Mattilsynet på vel 63.000 kroner

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!