Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire meningokokk-tilfeller blant russen i Bærum

Tusen russ i Bærum tilbys nå vaksine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusen russ i Bærum tilbys nå vaksine etter at det er meldt om fire tilfeller av meningokokksykdom. Torsdag ble ei tolv år gammel jente, som er lillesøster til en russ, innlagt på sykehus.

 Fra før er det meldt om tre russ med meningokokk-sykdom. Den ene russen har ikke vært alvorlig syk og er på bedringens vei. Den andre har symptomer på blodforgiftning, og den tredje har symptomer på hjernehinnebetennelse. Disse tre har alle fått påvist meningokokkbakterier gruppe Y, for 12-åringen er ikke prøvene klare ennå, opplyser Folkehelseinstituttet.

Tidligere i mai døde en russ fra Sarpsborg av alvorlig hjernehinnebetennelse forårsaket av meningokokkbakterien.

Vaksine Russ ved de videregående skolene Rosenvilde, Sandvika og Nadderud skal fra fredag tilbys generell vaksine og antibiotikabehandling, melder Budstikka.no.

Kommuneoverlegen i Bærum ber russ og andre i omgangskretsen til de fire om å være på vakt for mulige symptomer for alvorlig meningokokksykdom.

- Typisk er raskt innsettende feber, hodepine, sterkt nedsatt allmenntilstand, lysskyhet og kvalme. I tillegg kan nakkestivhet inntre og utslett forekomme, men ikke nødvendigvis, sier kommunelege Frantz Leonard Nilsen.

Ni tilfeller i fjor I fjor ble det meldt om ni tilfeller av meningokokksykdom som kunne knyttes til russefeiring.

Meningokokkbakterien finnes i halsen og smitter blant annet via spytt. Mange har bakterien i halsen uten å bli syke, men disse kan smitte andre uten å vite om det.

(NTB)