Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire menn siktet for voldtekt av 19 år gammel mann på asylmottak i Vestfold

Skal ha filmet da 19-åring ble utsatt for vold og overgrep.

HUSET TUSEN ASYLSØKERE: Fram til 18. desember i fjor, huset Oslofjord Convention Center på Brustad i Stokke omkring tusen asylsøkere. 4. desember i fjor, skal en 19 år gammel mann ha blitt voldtatt og utsatt for vold på mottaket.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HUSET TUSEN ASYLSØKERE: Fram til 18. desember i fjor, huset Oslofjord Convention Center på Brustad i Stokke omkring tusen asylsøkere. 4. desember i fjor, skal en 19 år gammel mann ha blitt voldtatt og utsatt for vold på mottaket. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire menn, tre i 20-åra og én i 40-åra er siktet for voldtekt eller medvirkning til voldtekt og grov kroppsskade eller medvirkning til dette.

Overgrepene mot en 19 år gammel mann skal ha skjedd på transittmottaket Oslofjord Convention Center på Brunstad i Stokke i Vestfold i desember.

Hendelsen ble omtalt som en voldepisode i desember. Der kom det fram at 19-åringen fikk alvorlige, men ikke livstruende skader da tre personer slo og sparket ham fredag 4. desember i fjor. Han ble da lagt inn på Sykehuset Vestfold.

Tre av de fire siktede er asylsøkere til Norge, disse har sittet varetektsfengslet siden desember. Den fjerde siktede ble pågrepet i Stockholm i går ettermiddag etter en arrestordre fra norsk politi. Mannen i 20-åra har lovlig opphold i Sverige og har siden i går sittet i arresten i Stockholm-bydelen Södermalm. Han er begjært utlevert til Norge. Både de siktede og den fornærmede er syrere.

Filmet voldtekt Også den fornærmede 19-åringen er asylsøker.

- Det er blitt foretatt lange avhør av alle de siktede, og det vil også bli foretatt rettslige avhør. Vi sitter på film av overgrepene, som siktede selv har filmet, sier politiadvokat Lise Dalhaug ved Felles kriminalseksjon i Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet.

Alle de fem involverte i saken skal ha hatt kjennskap til hverandre før de kom til Norge. Tre av de siktede og den fornærmede bodde på asylmottaket på Brunstad, mens mannen med opphold i Sverige skal ha besøkt mottaket.

Ingen av dem skal ha bodd på mottaket over lengre tid. Situasjonen politiet nå etterforsker skal ha skjedd på selve mottaket. Oslofjord Convention Center huset på det meste 1000 asylsøkere. Siste asylsøkere flyttet ut fra mottaket 18. desember i fjor.

- Har hatt det helt forferdelig - Min klient har hatt det helt forferdelig etter hendelsen. Han hadde bodd på mottaket i noe tid i forkant, men ikke veldig lenge, sier mannens bistandsadvokat Christofer Arnø i Advokatfirmaet Haraldsen Bydal til Dagbladet.

Det er ennå ikke klart når saken skal opp, men politiet skal være inne i avslutningen av etterforskningen. Mannen som er pågrepet i Sverige er begjært utlevert til Norge. Begjæringen om utleveringen skal behandles før mannen får oppnevnt forsvarer i Norge.

På tross av at hendelsen skjedde i desember, og det har vært tre fengslingsmøter, har siktelsene mot mennene ennå ikke blitt omtalt. De siktede er blitt varetektsfengslet ved tre anledninger - to gang i fire uker og åtte uker ved siste fengslingsmøte.

De siktede har sittet i varetekt med brev- og besøksforbud på bakgrunn av fare for bevisforspillelse - ettersom den ene siktede har vært etterlyst.

- Skjevt framstilt Etter det Dagbladet kjenner til, er mannen i 40-åra pekt ut som hovedmannen i saken. Han er også siktet for vold i nære relasjoner mot sin egen ektefelle.

- Min klient har forklart til politiet at han har vært til stede ved en situasjon som er under etterforskning, men erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen. Han ser fram til at saken skal komme for retten, slik at man kan få belyst et større bilde av saken, som han mener kan være oppklarende for hans del, sier mannens forsvarer, advokat og partner Morten Andreassen i Advokatfirmaet Elden, til Dagbladet.

 - Min klient mener bevisene som er lagt fram gir et begrenset bilde av saken, og at den er noe skjevt framstilt, sier Andreassen.  

- Som forsvarer reagerer jeg på at politiet forhåndsprosederer skyldspørsmålet ved å omtale enkeltbevis, i en straffesak hvor det ennå ikke er tatt ut tiltale, sier han.

Nekter straffskyld Advokat og partner i Advokathuset Tønsberg, Jon Anders Hasle, forsvarer en av de siktede mennene i 20-åra.

- Han nekter straffskyld etter siktelsen og for å ha noe med saken å gjøre. Jeg kan ikke gå i detalj om saken, sier han.

Advokatfullmektig Andreas Johansen Hofstad i Advokatfirma Lie og co. forsvarer en tredje siktet.

- Min klient har formelt ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld, men har nektet straffskyld i fengslingsrundene, sier han til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media