Tina-saken:

Fire menn var siktet i nesten et år før saken ble henlagt. Nå kan de kreve erstatning

For urettmessig straffeforfølgelse.

DREPT: 24. september 2000 forsvant 20 år gamle Tina Jørgensen sporløst etter å ha tilbrakt kvelden på byen sammen med kjæresten. Over en måned seinere ble hun funnet drept. I fjor ble fire menn siktet for saken. Nå er siktelsen mot alle fire henlagt. Foto: Politiet / NTB Scanpix
DREPT: 24. september 2000 forsvant 20 år gamle Tina Jørgensen sporløst etter å ha tilbrakt kvelden på byen sammen med kjæresten. Over en måned seinere ble hun funnet drept. I fjor ble fire menn siktet for saken. Nå er siktelsen mot alle fire henlagt. Foto: Politiet / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Siktelsene mot de fire mennene som i fjor ble pågrepet for å ha drept Tina Jørgensen (20) i september 2000, er henlagt, bekrefter politiet i Stavanger.

Siktelsene ble henlagt som «intet straffbart forhold anses bevist».

Nå har de fire som var siktet, i utgangspunktet krav på erstatning hvis de har lidd økonomisk tap.

Kan avslås

Det forteller Jon T. Johnsen, professor emeritus ved det juridiske fakultetet ved Universitetet i Oslo.

- I utgangspunktet har man et krav på erstatning dersom straffeforfølgningen mot en blir henlagt, og den straffeforfølgelsen har medført økonomisk tap, sier Johnsen.

Det er imidlertid noen nyanser ved lovteksten, og hovedregelen i straffeprosesslovens paragraf 444.

- I paragraf 446 heter det at et erstatningskrav kan avslås eller reduseres hvis vedkommende medvirket til at straffeforfølgelsen fikk et mer belastende forløp, eller ble unødvendig omfattende, sier jusprofessoren.

Må selv fremme krav

Det er vedkommende som har blitt straffeforfulgt og så renvasket som selv må fremme kravet for det aktuelle politidistriktet. I Tina-saken er det i så fall Sør-Vest politidistrikt som kan bli mottaker for et slikt krav.

- Å framstille kravet vil nok som oftest forsvareren ta seg av, og i henhold til paragraf 450 har man krav på fri rettshjelp for å fremme dette kravet, sier Johnsen.

De som var siktet har også rett til oppreisning for «krenkelse eller annen skade av ikke-økonomisk art» som følge av pågripelsen eller varetektsfengslingen, i henholdt til paragraf 447.

De fire siktede ble varetektsfengslet i tre uker i fjor sommer.

Fullstendig renvaskelse

Advokat Thomas Randby i advokatfirmaet Elden sier hans klient er svært lettet over Riksadvokatens avgjørelse.

- Han er ikke minst lettet over at Riksadvokaten har anvendt en begrunnelse som innebærer en fullstendig renvaskelse av ham. Saken har vært som et sammenhengende mareritt for ham, sier Randby til Dagbladet.

Han sier det vil være høyst aktuelt for klienten å fremme et erstatningskrav for uberettiget straffeforfølging.

- Det handler om tiden de satt i varetekt, men ikke minst en oppreisning for den totale belastningen, ikke minst gjennom en rekke medieoppslag der min klient er blitt hengt ut som gjerningsmann, sier Randby.

Også forsvarer Olav Sylte sier han vil fremme et erstatningskrav på vegne av sin klient.

- De skulle aldri vært siktet. Og da de ble løslatt etter tre uker i varetekt, skulle saken vært henlagt straks. I stedet holdt de på i et år. Tidsbruken vil gjenspeile seg i størrelsen på erstatningskravet, og jeg kan si at det ligger an til norgesrekord i oppreisningserstatning, sier Sylte til Dagbladet.

Tina-saken:

  • 24. september 2000 forsvant 20 år gamle Tina Jørgensen sporløst etter å ha tilbrakt kvelden på byen sammen med kjæresten. En storstilt leteaksjon ble gjennomført i Stavanger-området.

  • 26. oktober 2000 ble liket av Tina Jørgensen funnet ved en tilfeldighet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren. Obduksjonen viser at hun ble slått i hjel.

  • 31. oktober 2001 ble Tinas kjæreste og tidvis samboer siktet for drapet på 20-åringen. Han ble løslatt etter å ha sittet varetektsfengslet i sju uker.

  • 23. desember 2002 fikk han muntlig beskjed om at politiet frafalt siktelsen mot ham. Det formelle brevet med beskjeden om at siktelsen var frafalt, kom først i april 2004. I februar 2005 fikk han i Stavanger tingrett 50.000 kroner i oppreisning og 138.500 kroner i erstatning for det økonomiske tapet han ble påført som følge av siktelsen.

  • Sakene ble henlagt i 2003.

  • 16. september 2015 ble en 36 år gammel mann fra Lyngdal pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen.

  • 17. september 2015 ble ytterligere tre menn pågrepet og siktet i saken.

  • Bakgrunnen for pågripelsene var et lydopptak som ble sendt til politiet av en tipser. På lydopptaket forteller en av mennene at han og de tre andre sto bak drapet. Mannen tilsto da han ble pågrepet, mens de tre andre nektet for å ha noe med drapet å gjøre.

  • 9. oktober 2015 ble alle de fire siktede mennene løslatt.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer