Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire mistenkte bak London-bomben

Britisk politi har pågrepet fire personer i forbindelse med tre bombeangrep mot minoritetsgrupper i London. Politiet har funnet sprengstoff hjemme hos en av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet pågrep en mann i Cove i det sørlige engelske distriktet Hampshire, og det var her politiet fant sprengstoff.

Mannen skal være i begynnelsen av 20-årene. To andre mistenkte er senere løslatt. Den fjerde mistenkte ble arrestert før bombeaksjonen fredag kveld.

Tok på seg ansvaret

En gruppe som kaller seg Hvite Ulver tok lørdag morgen på seg ansvaret for terrorbomben som drepte tre mennesker og såret 72 andre i London kvelden før. Tre døde og 72 skadde var den foreløpige, dystre fasiten etter at London ble rammet av den tredje bomben på to uker.

Denne gangen gikk bomben av i hjertet av Londons turiststrøk, midt i et travelt forlystelsesstrøk. Noen timer senere ringte en mann til en av kringkastingsselskapet BBCs lokale kanaler, og sa at Hvite Ulver hadde plassert bomben i en travel pub.

Homsepub

Alt tyder dermed på at høyreekstremister sto bak også denne siste bomben, som rammet den kjente homsepuben Admiral Duncan midt i Soho. Puben ble redusert til en ruinhaug i løpet sekunder da eksplosjonen kom få minutter over halv sju britisk tid.

Ingen har kunnet bekrefte hvor mange mennesker som var i lokalet, men bombemennene kunne neppe valgt et travlere tidspunkt enn etter arbeidstid en fredag kveld.

Avrevne kroppsdeler

Tilbake i et hav av glasskår og røyk lå 15 svært hardt skadde mennesker. Tre av dem omkom, mens situasjonen ble beskrevet som kritisk for ytterligere tre sent fredag kveld. Flere måtte amputere lemmer etter å ha blitt brakt til sykehuset. Seksti andre kom til seg selv med mindre skader. De aller fleste av de omkomne og skadde var unge menn, mellom 20 og 30 år gamle.

En motorsykkelambulanse var raskt på stedet, og sjåfør Ken Murphy var den første som fikk oversikt over situasjonen.

- Jeg så et titalls hardt skadde mennesker som lå utenfor puben, og fem eller seks inne. Jeg så med en gang at en av dem var hinsides all hjelp. Andre hadde kroppsdeler revet av, armer og bein lå på underlige steder. Mange hadde brannsår. Mange blødde fra stygge kutt, sier Murphy til NTB.

Jernring

I løpet av kort tid var 15 ambulanser kommet til stedet, og politiet var i ferd med å slå en jernring rundt hele Soho. Gjester på nærliggende restauranter og puber ble evakuert, og 200 meter lenger bort i Old Compton Street ble kveldens forestilling av musicalen «Mamma Mia» avlyst. I de sene kveldstimene fredag var åstedet fremdeles avsperret.

Mistanken retter seg i første rekke mot høyreekstremistiske grupper i Storbritannia. En representant for en organisasjon som kaller seg White Wolf ringte fredag politiet og tok på seg ansvaret for bomben i Soho.

Høyreekstremistiske grupper har også tatt på seg ansvaret for bombene i den afrikanskdominerte bydelen Brixton for en uke siden, og bomben i Brick Lane, eller «Lille Bangladesh» for en uke siden. Men bomben i Soho fredag kveld er den desidert verste av de tre.

- Vi har med forskrudde mennesker å gjøre, høyreekstremister som helt tydelig er rasister og hater homofile, sa innenriksminister Jack Straw i en kommentar.

(NTB)