VOLDELIGE SAMMENSTØT: Det endte i voldelige sammenstøt da høyreekstreme demonstrerte i Charlottesville i Virginia i august i fjor. Foto: <span style="font-family: inherit; background-color: inherit;">Go Nakamura / ZUMA Press / Splash News</span><p><br>
</p>
VOLDELIGE SAMMENSTØT: Det endte i voldelige sammenstøt da høyreekstreme demonstrerte i Charlottesville i Virginia i august i fjor. Foto: Go Nakamura / ZUMA Press / Splash News


Vis mer

Skrøt i sosiale medier:

Fire mistenkte høyreekstreme arrestert for Charlottesville-vold

Fire menn pågrepet i California mer enn ett år etter nazimarsjen.

NEW YORK (Dagbladet): 12. august i 2017 rystet høyreekstreme USA med en marsj i den fredelige universitetsbyen Charlottesville i Virginia. Det endte med voldelige sammenstøt med motdemonstranter.

En av motdemonstrantene, Heather Heyer (32), ble drept da James Alex Fields (21) kjørte en bil inn i folkemengden. Han tiltalt for drap og for også å ha skadet 28 andre.

Tirsdag ble ytterligere fire andre mistenkte høyreekstreme arrestert. Ifølge siktelsen, som ble offentliggjort tirsdag, beskrives de siktede som «blant de mest voldelige individene» under Charlottesville-demonstrasjonene, skriver CNN. Påtalemyndigheten utelukker ikke at de kan bli flere pågripelser.

Reiste fra California

De fire skal, ifølge siktelsen, ha reist til California fra Charlottesville med en intensjon om å skape opptøyer, for å organisere, promovere, oppfordre, delta i og gjennomføre opptøyer, og de skal ha deltatt i voldelige sammenstøt. De risikerer maksimalt fem års fengsel for hvert av punktene i siktelsen.

Statsadvokat Thomas Cullen, sier ifølge CNN, at de også skal ha deltatt i andre voldelige demonstrasjoner i fjor i Huntington Beach, Berkeley og andre steder.

Før opptøyene skal de ha teipet hendene. Deretter skal de, ifølge siktelsen ha slått, sparket og skallet flere mennesker. Ofrene skal blant annet ha vært en afroamerikansk mann, to kvinner og en prest. Enkelte ble alvorlig skadd.

- Skrøt

Arrestasjonene kom etter at etterforskere har brukt flere måneder på å gå gjennom digitalt bevismateriale som blant annet omfatter meldinger i sosiale medier, fotografier og videoer.

En av de siktede skal ha brukt en fakkel som våpen. En annen skal ha skrytt i sosiale medier om å ha slått fem personer under nazimarsjen, ifølge siktelsen.

De fire siktede skal være medlemmer eller tilknyttet den militante, hvite nasjonalistorganisasjonen Rise Above Movement, som holder til i det sørlige California. I sosiale medier skryter medlemmer av organisasjonen åpent av å tilhøre det såkalte «alternativhøyre» eller sier de er «nasjonalister». De legger også ut videoer hvor de driver med fysisk trening og kampsport «for å forberede seg på å slåssing og vold under politiske møter», heter det i siktelsen.

I 2017 viste en undersøkelse fra den journalistiske nonprofit-organisasjonen ProPublica at amerikansk politi hadde gjort lite for å slå ned på gjentatte offentlige trusler om vold fra Rise Above Movement, skriver The Guardian. Ifølge undersøkelsen viste organisasjonen stolt fram truslene i videoer på nettet.

Føderale etterforskere sier nå, ifølge avisa, at den undersøkelsen spilte en sentral rolle i etterforskningen som nå pågår.

Trump i trøbbel

Etter hendelsen i Charlottesville fikk USAs president, Donald Trump, massiv kritikk fordi han ikke fordømte i klare ordelag. I stedet hevdet han at det var «veldig fine folk» på begge sider, og la skylda for volden på «begge sider».

Ett år etter hendelsen ville han fortsatt ikke ta tydelig avstand fra høyreekstremisme.

- Opptøyene i Charlottesville for ett år siden resulterte i meningsløs død og splittelse. Vi må komme sammen som en nasjon. Jeg fordømmer alle typer rasisme og voldshandlinger. Fred til ALLE amerikanere! skrev presidenten på Twitter.

TRUMP: Tirsdag kveld, under en pressekonferanse i Trump Tower, sjokkerte president Trump en hel verden da han uttalte at begge sider har skyld i de voldelige opptøyene som oppstod da høyreekstreme demonstrerte i Charlottesville i helgen. Slik introduserte CNNs TV-anker Anderson Cooper hendelsen. Video: CNN Vis mer