Fire New York Times-journalister savnet i Libya

Forsvant mens de dekket opprørernes tilbaketrekning.

FEIRER: Libyske regjeringsstyrker jubler utenfor byen Ajdabiya etter at de er i ferd med å ta kontroll over den. New York Times' reportere ble sist hørt fra i samme by. Foto: Ahmed Jadallah/REUTERS/Scanpix
FEIRER: Libyske regjeringsstyrker jubler utenfor byen Ajdabiya etter at de er i ferd med å ta kontroll over den. New York Times' reportere ble sist hørt fra i samme by. Foto: Ahmed Jadallah/REUTERS/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ledelsen i avisa sier de sist hørte fra de fire medarbeiderne på tirsdag, skriver nyhetsbyrået AP. Da holdt de på å dekke opprørernes tilbaketrekning fra byen Ajdabiya.

Libyske myndigheter jobber ifølge New York Times' ansvarlige redaktør Bill Keller med å lete etter de fire journalistene.

- Vi er takknemlige for forsikringene Libyas regjering har gitt om at dersom journalistene våre er blitt tatt til fange så skal de bli løslatt umiddelbart og uskadd, sier Keller.

De fire savnede journalistene er Pulitzer-vinneren Anthony Shadid, sjef Stephen Farrell for avisens Beirut-kontor, og fotografene Tyler Hicks og Lynsey Addario.

- Deres familier og kollegaene i avisen søker i bekymring etter informasjon om deres situasjon, og ber om at de er trygge, sier Keller.

Det hvite hus oppfordret i dag den libyske regjeringen til å avstå fra å trakassere eller å bruke vold mot journalister. Obamas talsmann Jay Carney sa at USA fastholder sin mening om at journalister skal beskyttes og lov til å gjøre arbeidet sitt.

Kadhafis styrker har stort sett fått kontroll over Ajdabiya etter to dager med uavbrutt beskytning. Men de står fortsatt overfor lommer av motstand i byen, som har 140 000 innbyggere.

Dersom opprørerne mister fullstendig taket på Ajdabiya ligger veien åpen til det østlige Libya. Denne delen av landet, inkludert Libyas nest største by Benghazi, har hittil vært kontrollert av opposisjonen.

For Stephen Farrell er det ikke første gang han blir tatt til fange mens han er ute på oppdrag. I september 2009 ble han sammen med den afghanske journalisten og tolken Sultan Munadi, kidnappet av Taliban. Farrel ble senere reddet av britiske kommandosoldater, mens Munadi og en britisk kommandosoldat ble drept i raidet.

I 2008 ble New York Times-reporteren David Rohde kidnappet mens han forsøkte å ta kontakt med en Taliban-kommandant i Afghanistan. Sammen med en afghansk kollega klarte Rohde å rømme i juni 2009 etter syv måneder i fangenskap.