Fire nordmenn i Irak

Nordmenn frarådes all reisevirksomhet i Irak. Norsk UD vet bare om fire nordmenn som befinner seg inne i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De arbeider alle sammen i humanitære organisasjoner og oppholder seg i Nord-Irak, langt unna stedene som er blitt bombet.

Ragnar Hansen (55) fra Bergen befinner seg i Sulemania for Norsk Folkehjelp. Sykepleieren Inger Müller (50) fra Oslo er ansatt i Flyktningerådet og jobber for UNICEF i Erbyl sammen med mekanikeren Torgeir Anti. Han er bosatt på Hønefoss, men kommer fra Finnmark.

I Dohuk jobber Grete Grimstad Thorané for den svenske bistandsorganisasjonen Diakonia. Hun er opprinnelig fra Harstad-traktene, men har bodd i Sverige i rundt 20 år og er nå svensk statsborger. Med seg til Dohuk har hun sin svenske mann og deres to år gamle datter.

Ingen bekymring

- Vi har ikke klart å finne at det befinner seg andre nordmenn i Irak enn de som jobber i de humanitære organisasjonene. Vi antar imidlertid at det er noen med dobbelt norsk-irakisk statsborgerskap, sier byråsjef Wenche Kirkebye Moe i Utenriksdepartementets konsulatseksjon til NTB.

- De ansatte i de humanitære organisasjonene i Nord-Irak har sine beredskaps- og evakueringsopplegg, og vi ser ikke med bekymring på deres situasjon, sier UDs pressetalsmann Ingvard Havnen.

UD fraråder likevel all reisevirksomhet i området og oppfordrer nordmenn om å følge nyhetsutviklingen i mediene nøye. Reisende i Irak eller i nabolandene oppfordres til å registrere seg ved og holde kontakt med nærmeste norske konsulat eller ambassade.

Som normalt

Ragnar Hansen fra Bergen er Norsk Folkehjelps stedlige representant i Nord-Irak. Han leder arbeidet med rydding av miner og eksplosiver, slik at folk kan flytte tilbake til landsbygda. Han befinner seg i Sulemania sammen med to svenske ansatte.

Informasjonssjef Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp sier til NTB at de torsdag morgen var i kontakt med Hansen på telefon.

- Sulemania er langt unna bombingen. Hansen sa at arbeidet går som normalt, men at de følger situasjonen og har alternative evakueringsruter dersom det skulle bli nødvendig å forlate landet. De har fått beskjed om å ha en ferdig pakket sekk stående, sier Christiansen.

Prosjektkoordinator Elisabeth Settemsdal i Flyktningerådet har vært i kontakt med både Inger Müller og Torgeir Anti i Erbyl.

Evakueringsplaner

- De beskriver situasjonen som stille og rolig, og har ikke merket noe til det som har skjedd ennå, bortsett fra at veien mellom Nord-Irak og Bagdad er stengt for trafikk. De har evakueringsplaner klare og er om situasjonen skulle tilspisse seg, klare til evakuering i hvilket som helst øyeblikk. Egentlig hadde de planlagt å reise hjem til Norge på juleferie fredag, men det er nå usikkert om dette lar seg gjøre, sier Settemsdal til NTB.

Også Grete Grimstad Thorané og hennes familie har det bra.

- Alt er rolig Dohuk, sier midtøstenansvarlig i Diakonia, Conny Wingås, som torsdag snakket med henne på telefon. - Det eneste de merker, er at folk har begynt å hamstre mat og bensin, og prisene går opp. Det var torsdag vanskelig å få tak gass, fordi ingen ville selge før prisene er gått mer opp, sier Wingås.