<strong>- TØFFE UKER:</strong> Dette er den norske eks-soldaten som hentet de fire barna fra Libanon til Norge. - Jeg skal være ærlig og innrømme at det var tøffe uker, fortalte han Dagbladet etter hjemkomsten i juni. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN / DAGBLADET
- TØFFE UKER: Dette er den norske eks-soldaten som hentet de fire barna fra Libanon til Norge. - Jeg skal være ærlig og innrømme at det var tøffe uker, fortalte han Dagbladet etter hjemkomsten i juni. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN / DAGBLADET Vis mer

Fire norske barn rømte gjennom krigsherjede Syria med eks-soldat

Henteaksjon i Libanon gikk galt. Barna og eks-soldaten måtte skjule seg i fem uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fire norske barn i alderen 8 til 14 år måtte tidligere i år flykte gjennom Libanon og krigsherjede Syria fordi en plan for å hente dem til Norge slo feil. Sammen med en norsk eks-soldat måtte de tilbringe fem uker i skjul, før de med ekstern bistand til slutt klarte å ta seg til Tyrkia og videre til Norge.

- Jeg skal være ærlig og innrømme at det var tøffe uker, sa den norske ekssoldaten - som selv kaller seg «sikkerhetsoperatør» - etter at han og de fire barna var tilbake i Norge i juni. Han har i dag valgt ikke å uttale seg om saken.

Langvarig konflikt Barnas foreldre er skilt, og moren er i norsk rett gitt foreldreretten etter en langvarig konflikt. Faren, som har bostedsadresse både i Norge og Libanon, sitter for tida varetektsfengslet i Oslo. Neste uke må han møte i tingretten, tiltalt for å ha kidnappet barna og holdt dem urettmessig tilbake i Libanon.

Barnas mor ønsker ikke å uttale seg om saken, og vil ikke bidra til medieomtale, får Dagbladet opplyst fra hennes advokat og nettverk.

Ifølge tiltalen stoppet faren på seinsommeren i fjor en bil med de fire barna og moren et sted i det libanesiske innlandet, og tok barna med seg. De ble værende hos ham inntil den norske eks-soldaten, på oppdrag fra moren, avskar dem 26. april i år.

Eks-soldatens plan var å frakte barna ut av Libanon sjøveien til Kypros. På grunn av antatt stor risiko for å bli oppdaget måtte dette oppgis, og den norske gruppa gikk i skjul på hemmelig sted i Libanon. Der ble de værende i flere uker, i påvente av en løsning.

Til slutt fikk eks-soldaten hjelp av kolleger i Norge til å få med seg barna ut av Libanon og inn i krigsherjede Syria, der det foregikk kamper mellom regjeringsstyrker og opprørere. Etter hvert lyktes de i å ta seg over grensa til Tyrkia. Derfra fløy de til Oslo, og barna ble gjenforent med moren.

Dagbladet har snakket med en av eks-soldatens norske hjelpere. Han bekrefter at han bisto i å få kameraten og barna gjennom Syria.

- Kunne bare spurt Ifølge Dagbladets opplysninger er barna tatt hånd om av en verge i påvente av rettsprosessen. De har allerede gjennomgått dommeravhør og vil trolig ikke møte i rettssaken mot faren.

- Han stiller seg uforstående til tiltalen, og erkjenner ikke straffskyld, sier farens advokat Olle Nohlin til Dagbladet.

Faren er av oppfatningen at barna ikke ble holdt tilbake mot sin vilje, og mener saken kunne vært løst uten morens henteaksjon.

- Det var helt unødvendig. Hun kunne bare spurt, så ville hun fått barna tilbake, sier han via sin forsvarer.

Faren har på sin side anmeldt morens henteaksjon til libanesisk politi, får Dagbladet opplyst.

Barnas bistandsadvokat ønsker ikke å uttale seg om saken.

UD fraråder Dagbladet har flere ganger tidligere omtalt aksjoner der eks-soldater og -politifolk leies inn for å hente barn til Norge. Utenriksdepartementet fraråder slike aksjoner, som gjerne beløper seg til flere hundre tusen kroner.

- For det første kan det være traumatisk for et barn å bli hentet ut av landet av fremmede «spesialister». For det andre kan det være straffbart i vedkommende land, noe som igjen kan innebære straffeforfølging av den forelderen som har satt i gang oppdraget, uttalte Steffen Sundgot Aagedal, kommunikasjonsrådgiver i Justisdepartementet, til Dagbladet i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer