Fire norske journalister overfalt, ranet og arrestert i Kairo

- Brutalt, sier fotograf til Dagbladet.

RANET: Her blir Aage Aune og Kadafi Zaman ranet foran et hotell i Kairo. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet
RANET: Her blir Aage Aune og Kadafi Zaman ranet foran et hotell i Kairo. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO (Dagbladet): To journalister fra TV2 ble i dag ranet av mobben og deretter anholdt av egyptisk militære da de skulle hjem til hotellet etter å ha rapportert fra Tahrir-plassen i Kairo sentrum, der tusenvis av demonstranter krever president Hosni Mubaraks avgang.

- Avkjøringen fra motorveien er sperret ned til hotellet av et utbrent bilvrak, så vi måtte gå de hundre meterne ned til inngangen.
Plutselig hørte vi folk rope etter oss og de kom mot oss. Da vi startet å småløpe fulgte de etter og vi ble stoppet senere av en mobb noen få meter unna hotellet, sier Kadafi Zaman til Dagbladet.

- Hender overalt Dagbladets reportere fulgte dramaet fra hotellet noen meter over. De to ble stoppet og deretter rundstjålet.

- Det var hender overalt, nedi lommer, noen sjekket sokkene våre for ting. Det var helt klart kriminelle på jakt etter verdier, sier Zaman.

To soldater kom bort og tok kontroll over situasjonen, til protester fra ranerne. Deretter ble de ført bort til en base inne på området til det egyptiske nasjonalmuseet av militære.

- Ekkelt Fotograf Aage Aune beskriver hendelsen som «brutal».

- Soldatene var egentlig greie, men å bli ranet var ekkelt. Jeg er ikke redd nå, men litt sint, sier han.

Framme på militærbasen ble de to fratatt minnebrikkene til kamerautstyret sitt. Disse ble slettet.

- Det er trist, fordi vi hadde mye materiale fra Tahrir-plassen, med intervjuer av folk og historien om skadde og sårede som nå oppholder seg der. Det er barn, voksne, skadde og folk som sier de vil bli der videre, sier Zaman.

DN ranet Også to journalister fra Dagens Næringsliv ble overfalt i dag.

- Vi forsøkte å komme oss inn på Tahrir-plassen fra området ved Det amerikanske universitetet. For å komme fram kjørte vi via bakgater. Plutselig ble vi stoppet av en mobb med kniver, skytevåpen og sverd. De tok både kamerautstyr og mobiltelefoner, sier fotograf Tomm W. Christiansen til Dagbladet.

Mens de lurte på hva som ville skje videre, dukket tre soldater opp.

- De tok kontroll og ville ha oss med til en militærbase. Jeg nektet og krevde å få tilbake utstyret. Heldigvis klarte en av soldatene å hente det tilbake, utrolig nok. Framme på basen ba de om passene våre. Da de skjønte at vi «ikke var amerikanere eller jøder», som en soldat formulerte det, fikk vi gå. De beklaget seg også for det som skjedde, sier Christiansen til Dagbladet.

Stoppet igjen På vei bort fra basen i en bil ble de igjen forsøkt stoppet av væpnede menn, men denne gangen rygget de raskt unna og reiste tilbake til militæret.

FØRT BORT: To soldater hjalp de norske reporterne unna mobben. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet
FØRT BORT: To soldater hjalp de norske reporterne unna mobben. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet Vis mer

- Etter en time fikk vi en eskorte ut av området og er nå tilbake på hotellet, sier Christiansen.

Kampanje mot journalister Sikkerhetssituasjonen for journalister er nå svært dårlig i Kairo, og få beveger seg utendørs.

CNN-ankeret Anderson Cooper er en av dem som har blitt skadet.

Journalister fra Al Jazeera forteller at de er blitt angrepet målrettet, i tillegg til at myndighetene i Egypt har gjort en rekke forsøk på å stenge kanalen. Blant annet ble seks Al Jazeera-journalister pågrepet på hotellrommene sine av fire politifolk med AK47-gevær 

- Det pågår en organisert kampanje for å trakassere internasjonale journalister i Kairo, skriver talsmann for utenriksdepartementet i USA Philip Crowley på Twitter. 

- Vi er bekymret over pågripelsene og angrepene mot mediene. Egypt ønsker nå å bygge opp et sivilt samfunn, det inkluderer en fri presse, skriver han videre.

RANET: Kadafi Zaman fra TV2 ble ranet og arrestert av politiet i dag, men senere sluppet fri. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet
RANET: Kadafi Zaman fra TV2 ble ranet og arrestert av politiet i dag, men senere sluppet fri. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet Vis mer