Fire norske matematikere soper inn millioner på børsene

Ved hjelp av overlegne mattekunnskaper har de laget dataprogrammer som gir fenomenale resultater.

BØRS: Haakon Børs Lind i Intelligent Trading. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen
BØRS: Haakon Børs Lind i Intelligent Trading. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Finansavisen): - Vi ønsker ikke omtale. Vi har ingen kunder. Det vi driver med er neppe interessant for andre enn oss selv, sier Haakon Børs Lind, daglig leder og medgründer i Intelligent Trading, da Finansavisen ringer ham første gang.

I 8. etasje i det gamle Hydro-bygget i Bygdøy Allé 2 i Oslo sitter fire norske gutter i et rom fylt med datamaskiner og Bloomberg-terminaler.

Fra 4 til 105 mill. Ifølge avisen hadde Intellegent Trading rundt 3,9 millioner kroner å handle for høsten 2002. I dag er summen nærmere 105 millioner kroner. For de siste fem årene nærmer det samlede resultatet etter skatt seg 95 millioner kroner.

Siden starten har selskapet sopt inn om lag 250 millioner kroner som er blitt fordelt på investorer, ansatte og skattefuten. Det gir en årlig avkastning på 40 prosent, skriver Finansavisen.

Til sammenlikning har verdens beste investor, Warren Buffett, klart 19,7 prosent, mens den mer hjemlige suksessen, Skagen Kon-Tiki, med superforvalteren Kristoffer Stensrud, har klart 16 prosent.

Gjennom selskapet Børs Lind Invest eier Haakon Børs Lind 71,8 prosent av Intelligent Trading, mens Knut Heggland eier 20,7 prosent gjennom Heggland Invest.
  Hemmeligheten Så hva er hemmeligheten som har gitt den den fenomenale inntjeningen?

Børs Lind & Co vil ikke være veldig spesifikke i intervjuet med Finansavisen. De forteller at de bruker statistikk, men ikke så mye mer.

Legg til at Intelligent Trading har tjent pengene ved hjelp av robothandel. Denne mystiske handelsformen som nå står for brorparten av aktiviteten i verdens finansmarkeder, og som har krympet inntjeningen til all verdens meglere og proptradere: Dataprogrammer som på egenhånd kjøper eller selger verdipapirer. I løpet av et sekund kan de ha gjort flere handler enn du rekker i løpet av livet.

- Modellene har aldri vært rene momentummodeller, og vil bli ganske teknisk å gå inn på. Typisk vil det være multidimensjonal analyse av konvolusjoner av tidsserier, sier de til avisen.

Flere nyheter Takker nei til kvart milliard - vil heller være bonde
Slik gjør du ferien billigere
Ber Erna forberede seg på økonomisk nedgang
 

BØRS: Haakon Børs Lind (t.h.) sammen med f.v. Knut Heggland, Per Hermunn Johansen og Per Christian Moan. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen
BØRS: Haakon Børs Lind (t.h.) sammen med f.v. Knut Heggland, Per Hermunn Johansen og Per Christian Moan. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer