Fire norske soldater drept av veibombe

- Dyp sorg, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Har du informasjon om angrepet mot de norske soldatene? Send sms til 2400, epost til 2400@db.no eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet): Fire norske soldater er bekreftet drept etter at en veibombe eksploderte i Faryab-provinsen nord i Afghanistan i ettermiddag.

— Det er med dyp sorg jeg har mottatt meldingen om at vi har mistet fire soldater i tjeneste i Afghanistan. Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med de pårørende, som i dag har lidt et uerstattelig tap. Mine tanker går også til de dreptes kolleger og kamerater, sier statsminister Jens Stoltenberg til NTB.

Forsvarssjef Harald Sunde og forsvarsminister Grete Faremo holdt klokka 00.30 i natt en pressekonferanse om det som er den verste enkelthendelsen for norske styrker i Afghanistan siden oppdraget startet.

SORG: Norske medsoldater tente i kveld lys for de falne soldatene.  Foto: FORSVARET
SORG: Norske medsoldater tente i kveld lys for de falne soldatene. Foto: FORSVARET Vis mer

- Det er med dyp sorg vi i dag har mistet fire av våre beste soldater. Våre tanker går til de pårørende og medsoldater. I dag ble Norge rammet hardt. Tapet gjør dypt inntrykk på oss alle. Dette er tungt, og det minner oss om risikoen vi står i, sier forsvarsminister Grete Faremo.

- Satt i samme kjøretøy Like før midnatt jobbet ennå forsvarspersonell med å varsle flere av de pårørende, og forsvarsledelsen var derfor varsomme med informasjon utad.

- Her hjemme arbeider vår støtteorganisasjon med å varsle alle pårørende, sier forsvarssjef Sunde.

Dagbladet får opplyst at angrepet skjedde rundt klokka 17.20 afghansk tid (14.50 norsk tid).

 Soldatene satt i samme kjøretøy, et IVECO pansret personellkjøretøy, som kjørte i en kolonne. Det var bare bilen de fire drepte satt i som ble truffet av bomben, ifølge Forsvaret.

- Livet sto ikke til å redde for de fire som ble rammet, sier Faremo.

De fire norske soldatene som ble drept i Afghanistan søndag, er blitt hentet tilbake til den norske leiren med helikopter.

Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOHK) opplyser at de andre soldatene som var involvert i hendelsen og kollegene på basen i Meymaneh nå får støtte fra flere hold.

- Personell som kommer tilbake til basen får en grundig debrief der man går gjennom det som har skjedd, sier Eide til Dagbladet, og fortsetter:

- Det viktigste like etter hendelsen er kanskje kameratstøtten, det å ha kolleger og andre i nærheten som har vært oppi lignende situasjoner. I tillegg har vi et apparat i leiren med sjefer, prest og leger som bidrar.Ved slike store hendelser reiser i tillegg et stressmestringsteam med spesialister fra Norge for å bistå. Soldatene vil få bistand både gruppevis og personlig.

- Taliban tar på seg ansvaret Ifølge det offisielle nettstedet til Taliban, skal angrepet ha skjedd i Almar-distriktet, helt vest i Faryab-provinsen.

HEDRET DE FALNE: Flaggene hang på halv stang ved militærbasen i Meymaneh i Afghanistan. Foto: FORSVARET
HEDRET DE FALNE: Flaggene hang på halv stang ved militærbasen i Meymaneh i Afghanistan. Foto: FORSVARET Vis mer

Dette er et distrikt hvor man tidligere har hatt opprørsaktivitet. Almar ligger omlag to mil vest for Meymaneh, og tilhører det norske kjerneområdet som er vanlig å operere i.

- Det er ikke uvanlig at Taliban tar på seg ansvaret etter slike angrep, men informasjonen fra nettstedene kan være svært overdrevet eller på annen måte lite troverdig, understreker Eide ved FOHK overfor Dagbladet.

Taliban og tilknyttede opprørsgrupper i området har vært under et voldsomt press i Faryab den siste tiden.

Forrige falne i januar De siste alvorlige hendelsene med norske soldater har skjedd i Ghowrmach-distriktet sør-vest for Meymaneh, der Claes Joachim Olsson ble drept 25. januar i år.

Drøye tre måneder seinere, 2. mai.,  ble til sammen ni norske soldater ble skadd i kamp mot en overtallig Taliban-styrke i bakhold.

Nå er det imidlertid få norske soldater som opererer i Ghowrmach, fordi dette er ett av områdene amerikanerne nylig har rykket inn i med styrker for å bygge opp og trene lokale politi- og sikkerhetsstyrker.

- Forferdelig Dagbladet snakket i natt med generalsekretær Vidar Falck i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner. - Dette er helt forferdelig. Vi har ingen å miste. Med tragedien i går har Norge tilsammen mistet ni soldater i Afghanistan, sier Falck. Siden Andre verdenskrig har over hundre tusen norske soldater deltatt i internasjonale operasjoner.
To uker siden offensiv Mesteparten av den norske styrken er i operasjon fra basen utenfor Maimana i Faryab-provinsen.
Det er uklart om soldatene som ble drept satt i samme bil, og omstendighetene rundt angrepet er ikke kjent.

- DYP SORG: Forsvarsminister Grete Faremo og statsminister Jens Stoltenberg, her på en minnemarkering tidligere i år, uttaler at bombeangrepet som drepte fire nordmenn i dag gjør dypt inntrykk. Arkivfoto: SCANPIX
- DYP SORG: Forsvarsminister Grete Faremo og statsminister Jens Stoltenberg, her på en minnemarkering tidligere i år, uttaler at bombeangrepet som drepte fire nordmenn i dag gjør dypt inntrykk. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

Den afghanske hæren hadde for omlag to uker siden en større offensiv mot opprørsstyrker i Pashtun kot, like sør for Meymaneh. Mellom syv og 11 opprørere ble drept.

Det er vanlig at Taliban slår tilbake etter slike offensiver ved såkalte indirekte midler som veibomber, miner og lignende.

Etter dagens angrep, som er det verste mot norske styrker, har ni soldater mistet livet i Afghanistan.

Minst 93 drept i juni Før dagens hendelser var hele 89 NATO-soldater drept denne måneden, noe som allerede gjorde juni til den blodigste måneden siden krigen startet for snart ni år siden.

Hittil i år er 309 utenlandske soldater blitt drept i Afghanistan ifølge nettstedet icasualties.org.

I fjor ble 520 utenlandske soldater drept i Afghanistan, og siden høsten 2001 har nærmere 1.800 utenlandske soldater blitt drept i kamp eller mistet livet i ulykker under tjeneste i landet.

Dagbladet.no kommer med mer.