Fire nye pyramider i gang etter WGI

Nordmenn vil ha raske penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Økokrim fortsatt nøler med å starte etterforskning av pyramideselskapet WGI, fikk advokat Olav Sylte i forrige uke en rekke henvendelser fra medlemmer i fire nye pyramider av samme type som WGI.

Sylte sier den sivilrettslige prosessen mot WGI er i gang, men foreløpig er det bare svar og tilsvar før forliksrådet i Fredrikstad behandler saken i et møte først i mai.

- Vår anmodning til Økokrim om å starte etterforskning er fortsatt til vurdering der, sier Sylte.

Han har nå klienter som føler seg lurt av T5PC, WGI, LW8, Eurosmart og fire nye pyramidekonsepter som Sylte ikke hadde kjennskap til før i forrige uke.

Basert på tillit

- Det er nesten utrolig at folk kaster seg inn i nye pyramider etter all den negative oppmerksomheten spillene har fått den siste tiden, men grunnen er at nettverksmetoden betyr at du verves av en du kjenner og stoler på, sier Sylte.

Han sier undersøkelser viser at minst 50 prosent av den voksne befolkning her i landet i løpet av de siste fire år har fått minst en henvendelse om å delta i pyramidespill.

At mange har slått til viser tallene fra WGI, der over 200.000 nordmenn har deltatt. De andre har langt mindre oppslutning, men det dreier seg likevel om titusener.

- Noe av det styggeste med pyramidene er at folk blir vervet av en de kjenner og stoler på. Ofte kan det være familiemedlemmer. Når det hele rakner, er det derfor ikke bare økonomien som går over ende, også gamle vennskap ryker, sier Sylte.

Tiltaler i andre land

Onsdag ble en dansk statsborger tiltalt for å ha organisert spill gjennom WGI-pyramiden.I forrige uke ble flere personer tiltalt i Finland, blant dem to nordmenn. I Norge har Lotteritilsynet og Økokrim vurdert Lotteriloven dit hen at den ikke holder til å få dømt deltakerne i pyramidespill.

- Det er riktig at Lotteriloven burde vært skjerpet, men dersom Økokrim starter etterforskning basert på Lotteriloven, er jeg overbevist om at man snart ville få grunnlag for å utvide en siktelse til å gjelde overtredelse også av bedrageriparagrafen i straffeloven, sier Sylte.

Han mener det er helt håpløst når regjeringen sier den venter på et EU-direktiv før loven skjerpes. I mellomtiden mener han langt flere vil rammes langt hardere av pyramidespill på internett enn de berømmelige spilleautomatene som har opptatt politikerne det siste året.

(NTB)