Fire nye syke hunder - to døde

Søndag har Mattilsynet registrert ytterligere fire tilfeller av syke hunder, hvorav to av dem døde.

BAKTERIER: Disse bakteriene, Clostridium perfringens og Providencia alcalifaciens, kan være årsaken til hundedødeligheten de siste dagene. Video: Bryndis Holm / Veterinærinstituttet Vis mer

Over 20 hunder er registrert døde etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden. Søndag melder Mattilsynet at de har registrert fire nye meldinger om syke hunder med liknende symptomer på sykdom, og at to av dem døde.

En av hundene ble avlivet, mens den andre døde før den kom til veterinærklinikk, skriver Mattilsynet i en pressemelding. Meldingene kommer fra Møre og Romsdal, Vestfold, Buskerud og Nordland.

Også lørdag meldte Mattilsynet at de hadde registrert nye dødsfall blant hunder som hadde liknende symptomer på sykdom.

VÆR FORSIKTIG: Veterinær Sasja Rygg sier man bør ta forholdsreglene nå som hunder dør av mystisk sykdom over hele Østlandet. Video; Lars Eivind Bones. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

Stor spredning

Totalt har Mattilsynet mottatt informasjon om sykdomstilfeller med liknende symptomer fra Oslo, Akershus, Nordland, Vestfold, Aust-Agder, Hordaland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Buskerud, Hedmark, Rogaland, Østfold, Sogn og Fjordane, Telemark.

- Det er spesielt at hunder fra så mange fylker er blitt rammet. Det gjør av vi må tenke bredt med tanke på hva vi leter etter, sier beredskaps- og sikkerhetsdirektør i Veterinærinstitutter, Jorun Jarp, til Dagbladet.

- Frykter dere at dette kan spre seg utover landegrensene?

- Det kan vi ikke utelukke ettersom eiere har stor reisevirksomhet med hund, sier hun.

Mattilsynet understreker imidlertid at så vidt de har oversikt over, så er det ikke noen unormal forekomst av disse symptomene andre steder enn i Oslo-området.

SYK: Bichon Friséen Sigurd er en av mange hunder som har blitt syke på Østlandet den siste tiden. Smittekilden er fortsatt ikke funnet. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

Obduksjon

Søndag har Veterinærinstituttet mottatt to nye hunder som skal obduseres, opplyser beredskaps- og sikkerhetsdirektør Jorun Jarp overfor Dagbladet. Prøvesvar på dyrene som allerede har blitt obdusert, vil ikke være klart før til uka, opplyser Mattilsynet.

«Det er et omfattende arbeid å systematisere data om de syke hundene og å finne eventuelle fellestrekk eller forbindelser mellom tilfellene. Gode data er nødvendig for å lykkes, og derfor vil Mattilsynet og Veterinærinstituttet nå sende ut en spørreundersøkelse til veterinærklinikker, for å samle inn mer detaljerte opplysninger. NMBU Veterinærhøgskolen bidrar i dette arbeidet.»

«Veterinærklinikkene vil deretter ta kontakt med aktuelle hundeeier for å samle inn informasjon om hundene.»

«Mattilsynet har allerede gjort en mindre, men bredere forundersøkelse og har innhentet detaljert informasjon fra et lite utvalg tilfeller. Resultatene pekte ikke på tydelige fellestrekk, og undersøkelsen utvides nå for å innhente informasjon fra flere veterinærer», skriver Mattilsynet.

Interessante funn

Fredag uttalt Veterinærinstituttet at de ikke har funnet noen direkte årsak til at hundene er blitt syke, men at der har gjort interessante funn:

Sykdomsforløpene har vært akutte og alvorlige, og hos dem alle har de funnet bakteriene Providencia alcalifaciens og Clostridium perfringens.

De vet imidlertid ikke om dette er en direkte årsak til sykdommen.